Мобилно меню

Черно море с благотворителна кампания за Великден

На стадион Тича преди мача с Локомотив (Пловдив) в неделя ще се приемат пакетирани дълготрайни храни и консерви в подкрепа на социално слаби варненци
Черно море с благотворителна кампания за Великден

Поредната си благотворителна инициатива в подкрепа на социално слаби варненци организира футболният клуб Черно море. Настоящата акция цели да подпомогне нуждаещите се в навечерието на Великден като им осигури за празника дълготрайни пакетирани храни и консерви. Тя ще стане част от Великденската милосърдна кампания в храм „Св. Архангел Михаил“. Желаещите да се включат в инициативата, могат да го направят преди и по време на мача на Черно море с Локомотив (Пловдив), който ще е в неделя - 28 април, от 20:15 часа, на стадион "Тича" във Варна.

"Нека отново обединим усилия и дарим хранителни продукти на нуждаещите се. Няма по-голяма сила от това да даваме добри примери на децата си – да сме съпричастни и да даряваме надежда и усмивки на нуждаещите се хора", призовават от Черно море.

На входовете на клубния стадион ще има поставени урни, в които при влизане, всеки може да остави пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещите се в събота преди празника (4 май), заедно с топлия обяд в храм „Св. Архангел Михаил. Желаещите да се включат в кампанията може да дарят: консерви – рибни, пастет, лютеница и пр.; варива – ориз, леща, боб, макарони; пакетирани сладки - бисквити, вафли, мармалад, захар; олио, сокове, компоти; дълготрайни вакуумирани колбаси.

2024 © Варна е

"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени", имаше за цел да предложи начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности
"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Мащабен украински женски форум се проведе на 1 и 2 юни в курорта Златни пясъци край Варна. Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени" в чест на Международния ден на детето, беше под наслов "Светът на щастливото детство". В него се включиха повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна. Те обсъдиха предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата, които действат в съвременния свят и си поставиха за цел да предложат начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности.

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците в събитието с думите:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца".

Три пленарни дискусии се проведоха по време на двудневното събитие.

Първата от тях беше на тема "Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа" и засегна въпросите за интеграцията, културната адаптация и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации по места.

Втората пленарна дискусия беше озаглавена "Децата са нашето специално съкровище". Фокусът на разговора беше поставен върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и гарантирането на достъп до образование, здравеопазване и осигуряване на творческо развитие.

Третата тема в рамките на форума беше "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата", а основната ѝ задача беше да изтъкне влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето.

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата "Обединени жени" проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци. Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации.

Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света.

Събитието "Светът на щастливото детство" беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца. Форумът отново изтъкна важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми.

Международната инициатива "Обединени жени" (United Women) е основана на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави. Първото събитие на United Women в България беше на 1 април и се проведе в хотел Черно море в центъра на Варна. Тогава във форума се включиха около 70 жени, подкрепящи идеите на организацията, докато във второто събитие на организацията у нас участниците са над 300. Междувременно от United Women организираха поредица форуми в различни европейски градове, сред които Констанца, Румъния (14 април), Реус, Испания (19 април), Вроцлав, Полша (20 април), Берн, Швейцария (21 април), Хертогенбош, Нидерландия (11 май), Нюрнберг, Германия (18 май), Женева, Швейцария  (18 май), Париж, Франция (26 май).

2024 © Варна е / снимки: United Women