Мобилно меню

Дариха на кръвния център във Варна първия у нас мобилен пункт за кръводаряване

Той е закупен със средства събрани по време на кампанията "Аз вярвам и помагам"
Дариха на кръвния център във Варна първия у нас мобилен пункт за кръводаряване

Първият в България транспортен мобилен пункт за кръводаряване беше дарен на кръвния център във Варна. Той е закупен със средства събрани по време на кампанията "Аз вярвам и помагам". Ключът му беше поднесен на директора на кръвния център във Варна д-р Жанина Йорданова от председателя на благотворителната фондация "Аз вярвам и помагам" Владислав Николов. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и освети превозното средство, той зададе и реторичния въпрос защо се налага да събираме капачки и дарения, за да купуваме медицинска апаратура.

"Най-накрая успяхме да сбъднем една мечта, благодарение на кампанията "Аз вярвам и помагам" и всички съпричастни към каузите й", каза д-р Йорданова пред Радио Варна.

В специализирания пункт едновременно кръв могат да даряват по двама души. Линейката ще обслужва региона, а при необходимост може и да стигне до кръводарители и от други области, обясни тя.

Отчетен е ръст на безвъзмездните кръводарители, средно те са по 1000 на месец, оповести положителната тенденция д-р Йорданова. Тя изрази надежда, че кръводарителите ще се увеличат, благодарение на специализирания автомобил.

Специално оборудваната линейка е чисто нова и струва 150 000 лева, каза Владислав Николов за Радио Варна. Той посочи, че автомобилът ще бъде разположен пред входа на Морската градина в събота.

Николов каза още, че вече е набрана половината сума от кампанията за събиране на половин милион лева за купуване на втора линейка за деца, както и за преоборудване на детската хирургия в Многопрофилната болница "Св. Анна".

2023 © Варна е

Украински жени - лидери, се събраха на конференция във Варна

Глобалната платформа United Women има за цел да обедини жените - лидери, по целия свят, за постигане на мир, сигурност и социална справедливост
Украински жени - лидери, се събраха на конференция във Варна

Повече от 70 украински жени - лидери, представляващи различни неправителствени организации в България, се събраха на форум във Варна на 1 април, който се състоя в хотел "Черно море". Целта на инициативата е да изрази подкрепа за мисията на глобалната платформа за обединяване на жените United Women. Срещата, която е и първа по рода си за United Women, България, бе подкрепена от общественици и представители на благотворителни организации, убедени във важността и необходимостта на тази инициатива. Платформата United Women има за цел да обедини жените - лидери, за постигане на мир, сигурност и социална справедливост. 

Повече от 6 милиона души (предимно жени и деца) са напуснали Украйна през последните две години, сочи статистика на ООН. United Women изразява загриженост към тяхната съдба и се стреми да създаде условия за жените, които остават да живеят в чужбина, да реализират потенциала си и да водят активен живот.

На събитието във Варна присъстваха майки от Украйна и техните деца, които - принудени да избягат от войната, сега живеят във Варна. Те споделиха, че за тях Варна се е превърнала във втори дом, който любезно ги е приютил. Децата изпяха в хор песента „Перлата на Украйна". 

По време на срещата във Варна бяха ратифицирани Декларацията и Работната концепция на United Women. Участниците във форума изразиха категорично намерение да обединят усилията си в застъпничеството за мир, защита на правата на жените и децата, и борба с насилието срещу тях.

Призив към жените на Украйна и целият свят да се присъединят към инициативата на платформата United Women и да се борят за съвместно постигане на целите за мир, сигурност и социална справедливост, отправиха Анастасия Петренко и Алена Николаенко. Анастасия Петренко е основател на международната платформа United Women, победител от номинацията “Доброволец на годината от 2014 до 2022“ и основател на женския клуб “SCL” в Украйна. Алена Николаенко е председател на Всеукраинската обществена организация “Съвет на многодетните семейства на Украйна“. 

Международната инициатива на платформата United Women разкрива възможности и нови хоризонти, и дава нова посока на глобалното женско лидерство. Идеята, целите и мисията, които са в основата на United Women съответстват напълно на съдбата и амбициите на украинските жени. Всяка участничка в срещата във Варна изрази желанието си да се присъедини към платформата. 

Начало на международното обединение United Women е поставено на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави.

Следващите срещи на жените - лидери от платформата United Women, ще се състоят през април в градове в Полша, Румъния, Швейцария, Холандия и Испания. 

2024 © Варна е / снимки и видео: United Women