Мобилно меню

Над 1100 лева дариха младоженци от Варна на кампанията Аз Вярвам и Помагам

Младите хора помолили гостите на тържеството, вместо да им купуват цветя, да дарят пари в подкрепа на благотворителната инициатива, която помага на детското здравеопазване в морската столица
Над 1100 лева дариха младоженци от Варна на кампанията Аз Вярвам и Помагам

Дарение на стойност 1145 лв. от младоженците Виктория и Калоян Кирови получи благотворителната кампания Аз Вярвам и Помагам. Средствата са в подкрепа на каузата за събиране на 500 000 лв. за подпомагане на детското здравеопазване във Варна. 

Младоженците помолили всички гости на сватбеното им тържество, вместо да им купуват цветя и букети, да съберат пари, които да дарят на кампанията Аз Вярвам и Помагам.

„Да мислиш във всеки един момент как да помогнеш за опазване здравето на бебета и деца е изключително! Благодарим на младото семейство Кирови и на всички техни близки, роднини и гости, които заедно събраха 1145 лв., които дариха в подкрепа на нашата кампания“, заявиха от фондация „Аз Вярвам и Помагам“.

Организаторите на благотворителната кампания благодариха и на всички останали дарители, които през 8-те години от съществуването ѝ са помагали и продължават да помагат на благородното дело в полза на детското здравеопазване във Варна.

Припомняме, че със събрани средства от едно от последните издания на инициативата беше закупена първата детска и неонатална линейка, която обслужва Варна и региона. В ход е осъществяването и на следващата голяма цел на кампанията Аз Вярвам и Помагам. Вече са осигурени средства и е поръчан първият в България транспортен мобилен пункт за кръводаряване, който ще извършва посещения по градове и села в област Варна.

Със събраните средства през 8-те години на кампанията, са закупени и дарени 22 медицински апаратури в отделенията по неонатология, родилните отделения и детска хирургия в СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна" и МБАЛ "Св. Анна - Варна", които са помогнали на хиляди бебета и деца от цяла Североизточна България.

2023 © Варна е

Започна кандидатстването за услугата “Безплатен обяд”

Ще могат да се възползват 300 лица от уязвимите групи, живеещи на територията на районите "Одесос" и "Приморски"
Започна кандидатстването за услугата “Безплатен обяд”

Започна приемът на документи, в район "Одесос“ и "Приморски", за получаване на храна от обществената трапезария. От безплатната услуга, предоставена от Община Варна, имат право да се възползват лица, които се затрудняват самостоятелно да задоволяват основни жизнени потребности. Капацитетът на услугата е 300 лица с постоянен адрес на територията на един от двата района. 

Социалната услуга осигурява топла храна всеки делничен ден по разнообразно меню (супа, основно ястие и четвърт хляб на човек), което се приготвя от квалифициран персонал и отговаря на всички необходими хигиенни и хранителни стандарти. 

Възможност да ползват социалната трапезария имат граждани от следните целеви социални групи: 

 • Лица с месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
 • Лица, чиито месечни доходи не надвишават 110% от линията на бедност или 578,60 лв.;
 • Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
 • Самотно живеещи лица, които получават минимални пенсии;
 • Граждани на трети страни по смисъла на ал.1, т.17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците;
 • Лица, поставени под карантина;
 • Лица, завърнали се от други държави и останали без работа и без доход;
 • Лица от други уязвими групи по преценка на комисията в районите.

Желаещите да участват в програмата трябва да попълнят пакет документи за кандидатстване, който включва:

 • Заявление за кандидатстване по образец (на място в сградите на администрацията на район „Приморски“ или район „Одесос“); 
 • Документ за самоличност (за справка);  
 • Документи, доказващи статуса на лицето или семейството. 

Трапезарията ще предоставя разнообразно меню през делничните дни 

Попълнените формуляри за кандидатстване заедно с приложените документи трябва да бъдат подадени лично или чрез упълномощено лице в центъра за административно обслужване на съответната районна администрация. 

Приемът на документи ще продължи до запълване на капацитета на услугата. След окончателното одобрение на поименните списъци с кандидатите представител на съответната районна администрация уведомява лицата за мястото на предоставяне на услугата и датата, от която започва реализирането на дейността. 

Същата услуга се осигурява и за нуждаещите се в другите три района на града.

Лицата от уязвимите групи в район „Аспарухово“ ползват подобна услуга по проект „Топъл обяд“, финансиран по Програма за храни и основно материално подпомагане.

Лицата от район „Младост“ и район „Владислав Варненчик“ ползват обществена трапезария, предоставяна от услугата "Домашен социален патронаж".  

2024 © Варна е