Мобилно меню

Тази събота пред Катедралата: Събират капачки и стотинки в подкрепа на детското здравеопазване

В деветото издание на благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам" се събират средства за закупуване на втора детска линейка и медицинска апаратура
Тази събота пред Катедралата: Събират капачки и стотинки в подкрепа на детското здравеопазване

Деветото издание на благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам" ще е тази събота, 30 септември, по традиция на площада пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично". Желаещите могат да предадат капачки и стотинки в подкрепа на акцията от 9 до 14 часа.

По време на кампанията ще се събират средства за закупуване на втора детска линейка, която ще бъде дарена на СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов - Варна" и медицинска апаратура за отделението по Детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна - Варна", където се оперират и лекуват хиляди бебета и деца до 18 години.

"След огромният успех и постигането на цел 1, а именно закупуването на Първият в България изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване "Аз Вярвам и Помагам" Ви каня за подкрепа в мотивацията до края на 2023г да осъществим цел 2 и цел 3 от #каузаполовинмилион!", призовава председателят на сдружение "Аз Вярвам и Помагам" Владислав Николов.

По време на събитието на площада пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" ще бъде разположен и Благотворителен базар, който ще е най-големият организиран до момента в рамките на кампанията. На базара ще се предлагат чаши, ключодържатели, магнити с визията на Детската линейка и визията на Първият в България Мобилният пункт за кръводаряване, които са произведени в лимитирана серия. Ще има от всички наши продукти с кауза като вода, солети, кус кус, юфка, детски солети, хляб с кауза, стикери за кола и др.

От сдружение "Аз Вярвам и Помагам" обръщат внимание на няколко основни неща:

  • Капачките трябва да бъдат предадени в торби, чували или кашони, но НЕ и в туби;
  • По време на събитието ще се събират и стотинки от 0,01лв, 0,02 лв, 0,05 лв, 0,10 лв, 0,20 лв, 0,50 лв, 1 лв и 2 лв;
  • Стотинките НЕ трябва да бъдат сортирани по номинална стойност и може да бъдат в обща торбичка, буркан или друг здрав съд;
  • Капачките и стотинките трябва да се предадат ОТДЕЛНО едно от друго;
  • По време на събитието ще има благотворителен дарителски базар на който ще се предлагат рекламни материали (чаши, тениски, магнити, ключодържатели, ароматизатори, вода с кауза, солети кус кус и юфка с кауза и други) с логото на кампанията в помощ за събирането на повече средства;
  • На площада ще има и дарителски кутии, където всеки, който желае ще може да дари и хартиени банкноти в помощ на инициативата.

Организаторите на кампанията благодарят на всички, които ще се включат в кампанията, в подкрепа на благородната им кауза!

2023 © Варна е

Украински жени - лидери, се събраха на конференция във Варна

Глобалната платформа United Women има за цел да обедини жените - лидери, по целия свят, за постигане на мир, сигурност и социална справедливост
Украински жени - лидери, се събраха на конференция във Варна

Повече от 70 украински жени - лидери, представляващи различни неправителствени организации в България, се събраха на форум във Варна на 1 април, който се състоя в хотел "Черно море". Целта на инициативата е да изрази подкрепа за мисията на глобалната платформа за обединяване на жените United Women. Срещата, която е и първа по рода си за United Women, България, бе подкрепена от общественици и представители на благотворителни организации, убедени във важността и необходимостта на тази инициатива. Платформата United Women има за цел да обедини жените - лидери, за постигане на мир, сигурност и социална справедливост. 

Повече от 6 милиона души (предимно жени и деца) са напуснали Украйна през последните две години, сочи статистика на ООН. United Women изразява загриженост към тяхната съдба и се стреми да създаде условия за жените, които остават да живеят в чужбина, да реализират потенциала си и да водят активен живот.

На събитието във Варна присъстваха майки от Украйна и техните деца, които - принудени да избягат от войната, сега живеят във Варна. Те споделиха, че за тях Варна се е превърнала във втори дом, който любезно ги е приютил. Децата изпяха в хор песента „Перлата на Украйна". 

По време на срещата във Варна бяха ратифицирани Декларацията и Работната концепция на United Women. Участниците във форума изразиха категорично намерение да обединят усилията си в застъпничеството за мир, защита на правата на жените и децата, и борба с насилието срещу тях.

Призив към жените на Украйна и целият свят да се присъединят към инициативата на платформата United Women и да се борят за съвместно постигане на целите за мир, сигурност и социална справедливост, отправиха Анастасия Петренко и Алена Николаенко. Анастасия Петренко е основател на международната платформа United Women, победител от номинацията “Доброволец на годината от 2014 до 2022“ и основател на женския клуб “SCL” в Украйна. Алена Николаенко е председател на Всеукраинската обществена организация “Съвет на многодетните семейства на Украйна“. 

Международната инициатива на платформата United Women разкрива възможности и нови хоризонти, и дава нова посока на глобалното женско лидерство. Идеята, целите и мисията, които са в основата на United Women съответстват напълно на съдбата и амбициите на украинските жени. Всяка участничка в срещата във Варна изрази желанието си да се присъедини към платформата. 

Начало на международното обединение United Women е поставено на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави.

Следващите срещи на жените - лидери от платформата United Women, ще се състоят през април в градове в Полша, Румъния, Швейцария, Холандия и Испания. 

2024 © Варна е / снимки и видео: United Women