Мобилно меню

Тази събота пред Катедралата: Събират капачки и стотинки в подкрепа на детското здравеопазване

В деветото издание на благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам" се събират средства за закупуване на втора детска линейка и медицинска апаратура
Тази събота пред Катедралата: Събират капачки и стотинки в подкрепа на детското здравеопазване

Деветото издание на благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам" ще е тази събота, 30 септември, по традиция на площада пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично". Желаещите могат да предадат капачки и стотинки в подкрепа на акцията от 9 до 14 часа.

По време на кампанията ще се събират средства за закупуване на втора детска линейка, която ще бъде дарена на СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов - Варна" и медицинска апаратура за отделението по Детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна - Варна", където се оперират и лекуват хиляди бебета и деца до 18 години.

"След огромният успех и постигането на цел 1, а именно закупуването на Първият в България изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване "Аз Вярвам и Помагам" Ви каня за подкрепа в мотивацията до края на 2023г да осъществим цел 2 и цел 3 от #каузаполовинмилион!", призовава председателят на сдружение "Аз Вярвам и Помагам" Владислав Николов.

По време на събитието на площада пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" ще бъде разположен и Благотворителен базар, който ще е най-големият организиран до момента в рамките на кампанията. На базара ще се предлагат чаши, ключодържатели, магнити с визията на Детската линейка и визията на Първият в България Мобилният пункт за кръводаряване, които са произведени в лимитирана серия. Ще има от всички наши продукти с кауза като вода, солети, кус кус, юфка, детски солети, хляб с кауза, стикери за кола и др.

От сдружение "Аз Вярвам и Помагам" обръщат внимание на няколко основни неща:

  • Капачките трябва да бъдат предадени в торби, чували или кашони, но НЕ и в туби;
  • По време на събитието ще се събират и стотинки от 0,01лв, 0,02 лв, 0,05 лв, 0,10 лв, 0,20 лв, 0,50 лв, 1 лв и 2 лв;
  • Стотинките НЕ трябва да бъдат сортирани по номинална стойност и може да бъдат в обща торбичка, буркан или друг здрав съд;
  • Капачките и стотинките трябва да се предадат ОТДЕЛНО едно от друго;
  • По време на събитието ще има благотворителен дарителски базар на който ще се предлагат рекламни материали (чаши, тениски, магнити, ключодържатели, ароматизатори, вода с кауза, солети кус кус и юфка с кауза и други) с логото на кампанията в помощ за събирането на повече средства;
  • На площада ще има и дарителски кутии, където всеки, който желае ще може да дари и хартиени банкноти в помощ на инициативата.

Организаторите на кампанията благодарят на всички, които ще се включат в кампанията, в подкрепа на благородната им кауза!

2023 © Варна е

"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени", имаше за цел да предложи начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности
"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Мащабен украински женски форум се проведе на 1 и 2 юни в курорта Златни пясъци край Варна. Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени" в чест на Международния ден на детето, беше под наслов "Светът на щастливото детство". В него се включиха повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна. Те обсъдиха предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата, които действат в съвременния свят и си поставиха за цел да предложат начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности.

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците в събитието с думите:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца".

Три пленарни дискусии се проведоха по време на двудневното събитие.

Първата от тях беше на тема "Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа" и засегна въпросите за интеграцията, културната адаптация и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации по места.

Втората пленарна дискусия беше озаглавена "Децата са нашето специално съкровище". Фокусът на разговора беше поставен върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и гарантирането на достъп до образование, здравеопазване и осигуряване на творческо развитие.

Третата тема в рамките на форума беше "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата", а основната ѝ задача беше да изтъкне влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето.

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата "Обединени жени" проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци. Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации.

Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света.

Събитието "Светът на щастливото детство" беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца. Форумът отново изтъкна важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми.

Международната инициатива "Обединени жени" (United Women) е основана на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави. Първото събитие на United Women в България беше на 1 април и се проведе в хотел Черно море в центъра на Варна. Тогава във форума се включиха около 70 жени, подкрепящи идеите на организацията, докато във второто събитие на организацията у нас участниците са над 300. Междувременно от United Women организираха поредица форуми в различни европейски градове, сред които Констанца, Румъния (14 април), Реус, Испания (19 април), Вроцлав, Полша (20 април), Берн, Швейцария (21 април), Хертогенбош, Нидерландия (11 май), Нюрнберг, Германия (18 май), Женева, Швейцария  (18 май), Париж, Франция (26 май).

2024 © Варна е / снимки: United Women