Мобилно меню

Ученици от СУ "Неофит Бозвели" се включват в благотворителни кампании в навечерието на Коледа

Малките доброволци от клуб "Добросторници", ученическия съвет, както и всички желаещи деца от училището, подкрепят каузи за хора в неравностойно положение
Ученици от СУ "Неофит Бозвели" се включват в благотворителни кампании в навечерието на Коледа

В две благотворителни кампании се включват с много желание и ентусиазъм в навечерието на Коледа учениците от варненското училище „Неофит Бозвели“. Съвместните инициативи на Ученическия свет и клуб "Добросторници" са в съзвучие с декемврийското предизвикателство от доброволческото състезание "Купата на героите", организирано от най-голямата доброволческа платформа в България Times Heroes. Под наслов “Подкрепи хора в нужда по Коледа”, от „Купата на героите“ призовават всички участници да се включат в добри каузи по празниците.

„Годината бавничко се изнизва и Коледа вече се помирисва във въздуха, а ние решихме, по случай празника да те предизвикаме да приключиш годината с още малко натрупани добрини, понеже знаем, че сармичките през уютните зимни вечери са най-вкусни, когато са споделени…“

Две са благотворителните кампании, в които се включват тази година малките доброволци от клуб „Добросторници“, представителите на ученическия съвет, както и всички желаещи ученици от СУ "Неофит Бозвели".

Първата от тях е инициативата „Къща с каузи“, организирана от Сдружение „Семеен център-Мария“. Коледната къщичка е разположена на традиционния Коледен базар на Морска гара. В нея се предлагат за благотворителна продажба коледни сувенири изработени от родителите, младежите и специалистите от КСУ „Слънчевата къща“, и младежите от Екоцентър за защитена заетост. Със свои произведения се включват и ученици от СУ „Неофит Бозвели“, а доброволци от Ученическия съвет посетиха и коледната „Къща с каузи“.  Средства в подкрепа на кампанията ще бъдат събирани и по време на традиционния коледен базар в училище „Неофит Бозвели“, който тази година ще е на 20 и 21 декември. В него ще се предлагат коледни картички, късметчета и сувенири, изработени в творческата работилничка на училището и клуб „Добросторници“, ръководена от прекрасните и вдъхновяващи учителки Елица Бъчварова и Светлана Петрова, както и в класовете и домовете на всички деца и учители от СУ „Неофит Бозвели“, които желаят да се включат в инициативата.

Целта на благотворителната кампания „Къща с каузи“ е събиране на средства за ремонт и оборудване на Социален център за заместваща грижа.

„Какво става с младеж с тежки множество увреждания ако се наложи родителят, който се грижи за него да влезе в болница, разболее се и няма физическа възможност да го обгрижва? Няма отговор на този въпрос. В България няма все още развита такава социална  услуга. Затова ние Сдружение „Семеен център-Мария“ имаме амбицията да създадем първия Комплекс за социални услуги, който предлага и тази услуга. С решение на общински съвет Варна през месец октомври  2023 година ни бяха предоставени  помещения. Те се нуждаят от основен ремонт-проектиране и изграждане на специализирани и адаптирани кабинети. Планираме да обзаведем  зала за ерготерапия и функционален кабинет за трудотерапия.

Моля, подкрепете ни!

Банкова сметка: Сдружение "Семеен център-Мария"; IBAN BG82PRCB92301050997701; Основание: Ремонт“

Втората благотворителна кауза, която тази година в навечерието на Коледа подкрепят героите от клуб „Добросторници“ към СУ „Неофит Бозвели“ е насочена към пекарна "Радост" във Варна - социално предприятие за младежи със специални нужди. Инициативата е организирана от клуб "PTPI The Dolphins", Варна. Всички желаещи доброволци се включват в кампанията с изработка на коледни картички, които ще бъдат продавани благотворително, а със събраните средства ще бъде закупено кухненско оборудване и младежи ще бъдат записани на сладкарски курсове, за да получат още по-добър шанс за реализация. Своите коледни картички активно изработват и учениците от СУ „Неофит Бозвели“ и те ще бъдат предадени за кампанията в началото на следващата седмица, съобщи за ВАРНА Е координаторът на клуб „Добросторници“ Елица Бъчварова.

2023 © Варна е

Балетна школа За принцеси осинови бял вълк от Варненския зоопарк

Грациозното животно ще носи името Акита по инициатива на своите благодетели
Балетна школа За принцеси осинови бял вълк от Варненския зоопарк

Един от красивите бели вълци във Варненския зоопарк вече има своя осиновител. Балетна школа За принцеси ще финансира грижите за силното и енигматично животно в рамките на година, съобщи за ВАРНА Е ръководителят на школата Йонка Иванова. Белият вълк ще носи името Акита по инициатива на своите благодетели.

"Искахме да помогнем на някое от по-големите животни в зоопарка, защото сметнахме, че може би чисто финансово изискват повече ресурс и имат повече нужди, а и щом го видяхме просто се влюбихме в него", разкрива Йонка Иванова за първата среща на Балетна школа За принцеси с Акита.

"Моето желание е да възпитам в децата уважение към всичко, което ни заобикаля и готовност винаги да си помагаме", подчертава грациозната дама, която е художествен ръководител на Балетна школа За принцеси.

Освен че вършат добри дела за животните във варненския зоопарк, малките възпитанички на Йонка Иванова вече се подготвят и за следващата си голяма изява пред публика. На 20 април във Фестивалния и конгресен център в морската столица, Балетна школа За принцеси ще представи спектакъла си "20 диаманта", който ще включва 20 впечатляващи танца на малките балерини. Билетите ще бъдат пуснати за продажба на 1 април, съобщи още Йонка Иванова.

2024 © Варна е