Мобилно меню

Ученици от СУ "Неофит Бозвели" се включват в благотворителни кампании в навечерието на Коледа

Малките доброволци от клуб "Добросторници", ученическия съвет, както и всички желаещи деца от училището, подкрепят каузи за хора в неравностойно положение
Ученици от СУ "Неофит Бозвели" се включват в благотворителни кампании в навечерието на Коледа
526

В две благотворителни кампании се включват с много желание и ентусиазъм в навечерието на Коледа учениците от варненското училище „Неофит Бозвели“. Съвместните инициативи на Ученическия свет и клуб "Добросторници" са в съзвучие с декемврийското предизвикателство от доброволческото състезание "Купата на героите", организирано от най-голямата доброволческа платформа в България Times Heroes. Под наслов “Подкрепи хора в нужда по Коледа”, от „Купата на героите“ призовават всички участници да се включат в добри каузи по празниците.

„Годината бавничко се изнизва и Коледа вече се помирисва във въздуха, а ние решихме, по случай празника да те предизвикаме да приключиш годината с още малко натрупани добрини, понеже знаем, че сармичките през уютните зимни вечери са най-вкусни, когато са споделени…“

Две са благотворителните кампании, в които се включват тази година малките доброволци от клуб „Добросторници“, представителите на ученическия съвет, както и всички желаещи ученици от СУ "Неофит Бозвели".

Първата от тях е инициативата „Къща с каузи“, организирана от Сдружение „Семеен център-Мария“. Коледната къщичка е разположена на традиционния Коледен базар на Морска гара. В нея се предлагат за благотворителна продажба коледни сувенири изработени от родителите, младежите и специалистите от КСУ „Слънчевата къща“, и младежите от Екоцентър за защитена заетост. Със свои произведения се включват и ученици от СУ „Неофит Бозвели“, а доброволци от Ученическия съвет посетиха и коледната „Къща с каузи“.  Средства в подкрепа на кампанията ще бъдат събирани и по време на традиционния коледен базар в училище „Неофит Бозвели“, който тази година ще е на 20 и 21 декември. В него ще се предлагат коледни картички, късметчета и сувенири, изработени в творческата работилничка на училището и клуб „Добросторници“, ръководена от прекрасните и вдъхновяващи учителки Елица Бъчварова и Светлана Петрова, както и в класовете и домовете на всички деца и учители от СУ „Неофит Бозвели“, които желаят да се включат в инициативата.

Целта на благотворителната кампания „Къща с каузи“ е събиране на средства за ремонт и оборудване на Социален център за заместваща грижа.

„Какво става с младеж с тежки множество увреждания ако се наложи родителят, който се грижи за него да влезе в болница, разболее се и няма физическа възможност да го обгрижва? Няма отговор на този въпрос. В България няма все още развита такава социална  услуга. Затова ние Сдружение „Семеен център-Мария“ имаме амбицията да създадем първия Комплекс за социални услуги, който предлага и тази услуга. С решение на общински съвет Варна през месец октомври  2023 година ни бяха предоставени  помещения. Те се нуждаят от основен ремонт-проектиране и изграждане на специализирани и адаптирани кабинети. Планираме да обзаведем  зала за ерготерапия и функционален кабинет за трудотерапия.

Моля, подкрепете ни!

Банкова сметка: Сдружение "Семеен център-Мария"; IBAN BG82PRCB92301050997701; Основание: Ремонт“

Втората благотворителна кауза, която тази година в навечерието на Коледа подкрепят героите от клуб „Добросторници“ към СУ „Неофит Бозвели“ е насочена към пекарна "Радост" във Варна - социално предприятие за младежи със специални нужди. Инициативата е организирана от клуб "PTPI The Dolphins", Варна. Всички желаещи доброволци се включват в кампанията с изработка на коледни картички, които ще бъдат продавани благотворително, а със събраните средства ще бъде закупено кухненско оборудване и младежи ще бъдат записани на сладкарски курсове, за да получат още по-добър шанс за реализация. Своите коледни картички активно изработват и учениците от СУ „Неофит Бозвели“ и те ще бъдат предадени за кампанията в началото на следващата седмица, съобщи за ВАРНА Е координаторът на клуб „Добросторници“ Елица Бъчварова.

2023 © Варна е

"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени", имаше за цел да предложи начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности
"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Мащабен украински женски форум се проведе на 1 и 2 юни в курорта Златни пясъци край Варна. Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени" в чест на Международния ден на детето, беше под наслов "Светът на щастливото детство". В него се включиха повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна. Те обсъдиха предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата, които действат в съвременния свят и си поставиха за цел да предложат начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности.

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците в събитието с думите:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца".

Три пленарни дискусии се проведоха по време на двудневното събитие.

Първата от тях беше на тема "Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа" и засегна въпросите за интеграцията, културната адаптация и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации по места.

Втората пленарна дискусия беше озаглавена "Децата са нашето специално съкровище". Фокусът на разговора беше поставен върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и гарантирането на достъп до образование, здравеопазване и осигуряване на творческо развитие.

Третата тема в рамките на форума беше "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата", а основната ѝ задача беше да изтъкне влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето.

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата "Обединени жени" проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци. Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации.

Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света.

Събитието "Светът на щастливото детство" беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца. Форумът отново изтъкна важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми.

Международната инициатива "Обединени жени" (United Women) е основана на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави. Първото събитие на United Women в България беше на 1 април и се проведе в хотел Черно море в центъра на Варна. Тогава във форума се включиха около 70 жени, подкрепящи идеите на организацията, докато във второто събитие на организацията у нас участниците са над 300. Междувременно от United Women организираха поредица форуми в различни европейски градове, сред които Констанца, Румъния (14 април), Реус, Испания (19 април), Вроцлав, Полша (20 април), Берн, Швейцария (21 април), Хертогенбош, Нидерландия (11 май), Нюрнберг, Германия (18 май), Женева, Швейцария  (18 май), Париж, Франция (26 май).

2024 © Варна е / снимки: United Women