Мобилно меню

21 горски пожара са горели във Варненско през 2023 година

Общо 53 са били те на територията на Североизточна България, при тях са пострадали 2585 декара гори
21 горски пожара са горели във Варненско през 2023 година

 

53 пожара са регистрирани на територията на Североизточното държавно предприятие през 2023 година. При тях са засегнати 2585 декара гори. Само един от пожарите е върхов, като при него са изгорели 9 декара гора в ДГС-Добрич. От огъня са пострадали 183 декара иглолистна гора, 2354 декара широколистна и 48 декара треви и мъртва горска постилка, съобщават от Североизточното държавно предприятие. През миналата година най-много са пожарите в ДГС-Варна – 21 и ДГС-Генерал Тошево – 8. 

Четири от пожарите са умишлени, 40 са поради човешка небрежност, а при останалите извършителите не са установени. Най-честите запалвания в горски територии са заради изхвърлени цигари от преминаващи автомобили и палене на стърнища и сухи треви през лятото и в началото на есента. През този период са регистрирани и най-много на брой пожари в Североизточното държавно предприятие: 7 през юли, 18 през август, 9 през септември и 10 през октомври. 

През 2022 година на територията на Североизточното държавно предприятие са регистрирани 70 пожара, като се отчита намаляването им през годините. Най-много са били през 2012г – 129.

В гасенето на огъня през миналата година са участвали 266 горски служители, 332 пожарникари и 62 доброволци.  

Ръководството на Североизточното държавно предприятие благодари на всички огнеборци, които първи се включват в потушаването на огъня и опазването на зеленото богатство на България, както и на служителите на стопанствата, които дават денонощни дежурства, за да пресекат нерегламентираните дейности в горите.

2024 © Варна е

Вече пети ден продължава борбата с горския пожар край Девня

Участъкът е изключително стръмен и това затруднява горските и пожарникарите, които работят на терен
Вече пети ден продължава борбата с горския пожар край Девня

Горският пожар, който избухна в събота по обед над квартал Повеляново в Девня, продължава да гори вече пети ден. Участъкът е изключително стръмен и това затруднява горските и пожарникарите, които работят на терен. Допълнителна трудност създават високите температури и силния вятър през последните дни, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Сигналът за пожара е подаден на телефон 112 на 30 март 2024г. в 13 часа. Веднага екипи на ДГС-Суворово и пожарната тръгват към гората над Повеляново.

Огънят е тръгнал от широколистна гора, но бързо се прехвърля към иглолистната в близост.

Пожарът е низов, гори горска мъртва постелка, като към момента са нанесени поражения на над 120 декара, уточняват от Североизточното държавно предприятие. 

Още през първия ден кметът на Девня Свилен Шитов осигури тежкотоварна техника, за да се направят изкопи, които да пресекат фронта на огъня. В неделя в 7.30 часа той изпраща към трудния район и булдозер, но заради наклона на терена в голямата си част гасенето продължава на ръка – с тупалки и гръбни пръскачки, информират още от Североизточното държавно предприятие. Пожарът е почти загасен, но по обяд температурата отново достига 30 градуса и това възобновява горенето на мъртвата постелка. Гасенето на огъня продължи и на 1 и 2 април, като силният вятър през последните дни затрудни още повече работата на хората на терен.

Днес борбата с огъня продължава, като към горските от ДГС-Провадия, ДЛС-Шерба, ДГС-Варна и ДГС-Добрич ще се присъединят и служители от други стопанства.

Ръководството на Североизточното държавно предприятие благодари на всички колеги, които са на терен, на огнеборците и на община Девня, за усилията които полагат пети ден, за да спрат огъня и да загасят всички огнища. 

2024 © Варна е / снимки: Североизточно държавно предприятие – гр. Шумен