Мобилно меню

4 години затвор за участие в катастрофа получи водач, употребил наркотици

Съдът взе под внимание съучастието в инцидента на другия водач, предприел непозволена маневра
4 години затвор за участие в катастрофа получи водач, употребил наркотици
49

Апелативният съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна, с която подсъдим е бил признат за виновен в това, че на 3 септември 2021 г. е управлявал лек автомобил със скорост над 138 км/ч и по непредпазливост е причинил смъртта на трима души. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества. Алин Й. е наказан от първата инстанция с 6 години лишаване от свобода и за 5 години е лишен от право да управлява МПС. Делото е било разгледано при съкратено следствие, което задължава съда да намали с 1/3 присъдената санкция – до 4 години.

Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и от частните обвинители – наследници на починалите с противоположни искания: за намаляване/увеличаване на наказанието.

Късно вечерта на 3 септември подсъдимият шофирал по бул. Княз Борис I от Златни пясъци към Варна. Движел се в лявата лента със скорост 138 км/ч въпреки ограничението от 60 км/ч. По същото време от бензиностанция излизал автомобил, управляван от френски гражданин и с двама пътници – негов сънародник и британец. Шофьорът вместо да завие надясно към Варна, насочил колата през платното към "ръкава", предназначен за обратен завой. Въпреки че за подсъдимия възникнала опасност, той не предприел спиране. Достигайки лявата лента колата на френския водач била ударена от автомобила на подсъдимия, който задействал спирачките в последния момент. Тримата чужденци загинали на място. В кръвта на българския шофьор са открити амфетамин и метамфетамин. Автотехническата експертиза е показала, че причина за настъпване на произшествието е превишената скорост.

Правният анализ на фактите безспорно установява извършеното от подсъдимия престъпление, гласи решението на Апелативния съд. И тази инстанция отдава значение на съпричиняването на резултата от страна на загиналия водач. Той не само е пренебрегнал императивните предписания на пътните знаци, поставени на изхода на бензиностанцията: "стоп" и "движение само надясно след знака", но е предприел маневра, включваща движение, насрещно на потока автомобили. Такова поведение освен абсолютно забранено, крие огромни рискове за всички участници в движението.

Спорният въпрос е за справедливостта на присъдата. В този случай законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Определеният в настоящото производство размер е съобразен с изискването на Наказателния кодекс за това санкцията да е съответна на извършеното. Ето защо не се налага изменение на наказанието, смята въззивната инстанция. И апелативните съдии съобразиха отегчаващите отговорността обстоятелства: висока обществена опасност на деянието, свързана с причинената смърт на три лица и употребените от водача два вида наркотици; превишаване над два пъти на максимално допустимата скорост; отсъствие на повишено внимание в тъмната част на денонощието, след завой и в близост до бензиностанция. От друга страна липсата на предходни осъждания, трудовата ангажираност, добрите характеристични данни очертават облекчаващите вината обстоятелства и ниската обществена опасност на подсъдимия. Всичко това води до извода, че наказанието е справедливо и съответно на деянието, заключи Варненският апелативен съд.

Решението подлежи на проверка от ВКС.

2023 © Варна е

Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ

Министърът на МРРБ Иван Шишков обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително
Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ
135

Трябва да бъде направено пълно обследване на авариралия магистрален водопровод в района на квартал "Бриз", не само на проблемните 160 метра, за да бъде гарантирано на хората, че авариите ще спрат. За това настоя кметът на Варна Иван Портних пред министъра на МРРБ Иван Шишков, по време на работна среща, която се проведе в Областната управа. В нея участваха областният управител Марио Смърков, управителят на ВиК - Варна - Веселин Русев, ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Веселин Русев, управител на ВиК Варна ЕАД и други.

Министър Шишков потвърди изнесена по-рано информация, че разрешението за ползване на съоръжението е от 2008 година, а инвеститор е МРРБ. Той обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително. Министърът посочи още, че ще бъде търсен вариант за незабавен ремонт на дефектиралия участък от 160 м, който бил направен от стъклопласт, като ще бъде направен график за дейностите. Финансирането ще бъде осигурено от ВиК-Варна или от кредит от "Български ВиК холдинг", тъй като гаранцията на обекта е изтекла отдавна.

Кметът Иван Портних припомни, че случаят с авариралия водопровод в "Бриз" е аналогичен с проблемния тръбопровода във Варненското езеро, който е изграден по същото време - на Тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Все още обаче няма адекватна намеса от страна на държавата, допълни той.

По темата с проблемите на ВиК се включи и управителят на дружеството Веселин Русев. Той пое ангажимент ремонтът на ул. "Патриарх Максим" в "Пчелина" да бъде завършен до 30 дни. По време на срещата стана ясно още, че от големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента. Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само 2 ще станат факт, обясни министър Шишков. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна