Мобилно меню

Бедственото положение в община Варна остава и утре - 20 ноември

Онлайн обучението е за доброто на децата, да не излизат навън, обясни кметът Благомир Коцев
Бедственото положение в община Варна остава и утре - 20 ноември

Бедственото положение в община Варна остава в сила и утре. Това решение е взето след вечерното заседание на кризисния щаб. Режимът на бедствено положение ще действа до второ нареждане, уточнява кметът Благомир Коцев. 

"Въпреки неуморната работа на аварийните екипи и огромния обем работа, свършен през нощта и днес през деня, градът все още се възстановява. Много улици са засипани с дървета и клони, има сериозни щети, които се отстраняват. На места в общината продължава да няма електричество."

Кметът Благомир Коцев подчертава, че е обявил три различни режима на обучение на територията на община Варна в понеделник, с оглед усложнената обстановка. 

  • Нормален ще е режимът на работа в детските градини и ясли, като ще се упражнява строг контрол за недопускане на децата на открито. 
  • Нормален режим ще е режимът на работа и на университетите с повишени мерки за безопасност.
  • Онлайн обучение се въвежда учениците от 1 до 12 клас. 

"Добре разбирам неудобството на родителите и децата от онлайн обучението. Затова и решението днес не беше лесно. То се дължи изцяло на съображения за сигурност. Кризисният щаб и аз смятаме, че не е разумно да пуснем децата по дворовете на училищата, преди да са завършили техническите огледи и да са преминали опасностите от падащи предмети на територията и в околностите на училищата. Това отменя възможността за редовно обучение. Като родители, всички знаем, че децата често се възползват от неучебните дни, за да бъдат навън с приятели. С оглед на ситуацията в града, това е риск, който не можем да поемем. Така режимът на онлайн обучение остава най-безопасен, тъй като той предполага децата да са заети с уроци и упражнения, и да са защитени в домовете си."

Кметът на Варна препоръчва на родителите, които имат възможност, да оставят децата си вкъщи и утре, въпреки нормалния режим на работа в детските градини. По отношение на университетите, той уточнява, че няма щети по сградите и достъпът е осигурен.

"Опасни остават клоните и други висящи предмети. Затова препоръката е студентите да внимават като се придвижват до и от университетите", отбелязва Коцев. 

Новият кмет на Варна благодари на всички граждани на морската столица за търпението, сплотеността и храбростта в трудните моменти. Варна скоро ще се върне към нормалността, уверява Благомир Коцев.

2023 © Варна е / снимка: Яков Шустов

Редица пожари избухнаха във Варна и региона в неделя

Пожарникари и доброволци се включиха в овладяването на огнената стихия
Редица пожари избухнаха във Варна и региона в неделя

Пожари в различни части на Варна и региона избухнаха в неделния следобед, съобщават от областна администрация. Заради пожар беше затворена и магистралата край Варна. Горящи сухи треви и образувалият се от огъня дим затрудниха трафика в участъка от Аксаково до Слънчево. Пожарат се разпростира между Слънчево и летище – Варна. Борбата с огнената стихия наложи затваряне на магистралата, а автомобилният трафик бе пренасочен по стария път Варна – София.

Пожар избухна и в района на блок 406 в квартал "Владислав Варненчик" при обръщача и до Детския център.

Друго опасно огнище се разпростря между селищно образувание Сълзица, към Кочмар, местност Планова, от булевард "Трети Март" посока Каменар.

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация - Варна, пожарът, възникнал край блок 405 и 406, до обръщача в кв. "Владиславово", вече е локализиран и овладян.

Със своите ефективни действия служителите на РД ПБЗН - Варна вече са локализирали и огнището, разгоряло се в селищно образувание "Сълзица", Кочмар, местност Планова, от бул. "Трети Март" в посока Каменар.

Критично остава положението единствено в района на пожара, който предизвика затваряне на автомагистрала "Хемус" в двете посоки от Летище - Варна до с. Слънчево. Освен силите на Противопожарната служба, на помощ на огнеборците са и 18 военнослужещи от ВМС, които помагат и с техника, отбелязва БНТ.

2024 © Варна е / снимка: Виждам те КАТ - ВАРНА