Мобилно меню

Бедственото положение в община Варна остава и утре - 20 ноември

Онлайн обучението е за доброто на децата, да не излизат навън, обясни кметът Благомир Коцев
Бедственото положение в община Варна остава и утре - 20 ноември

Бедственото положение в община Варна остава в сила и утре. Това решение е взето след вечерното заседание на кризисния щаб. Режимът на бедствено положение ще действа до второ нареждане, уточнява кметът Благомир Коцев. 

"Въпреки неуморната работа на аварийните екипи и огромния обем работа, свършен през нощта и днес през деня, градът все още се възстановява. Много улици са засипани с дървета и клони, има сериозни щети, които се отстраняват. На места в общината продължава да няма електричество."

Кметът Благомир Коцев подчертава, че е обявил три различни режима на обучение на територията на община Варна в понеделник, с оглед усложнената обстановка. 

  • Нормален ще е режимът на работа в детските градини и ясли, като ще се упражнява строг контрол за недопускане на децата на открито. 
  • Нормален режим ще е режимът на работа и на университетите с повишени мерки за безопасност.
  • Онлайн обучение се въвежда учениците от 1 до 12 клас. 

"Добре разбирам неудобството на родителите и децата от онлайн обучението. Затова и решението днес не беше лесно. То се дължи изцяло на съображения за сигурност. Кризисният щаб и аз смятаме, че не е разумно да пуснем децата по дворовете на училищата, преди да са завършили техническите огледи и да са преминали опасностите от падащи предмети на територията и в околностите на училищата. Това отменя възможността за редовно обучение. Като родители, всички знаем, че децата често се възползват от неучебните дни, за да бъдат навън с приятели. С оглед на ситуацията в града, това е риск, който не можем да поемем. Така режимът на онлайн обучение остава най-безопасен, тъй като той предполага децата да са заети с уроци и упражнения, и да са защитени в домовете си."

Кметът на Варна препоръчва на родителите, които имат възможност, да оставят децата си вкъщи и утре, въпреки нормалния режим на работа в детските градини. По отношение на университетите, той уточнява, че няма щети по сградите и достъпът е осигурен.

"Опасни остават клоните и други висящи предмети. Затова препоръката е студентите да внимават като се придвижват до и от университетите", отбелязва Коцев. 

Новият кмет на Варна благодари на всички граждани на морската столица за търпението, сплотеността и храбростта в трудните моменти. Варна скоро ще се върне към нормалността, уверява Благомир Коцев.

2023 © Варна е / снимка: Яков Шустов

Над 65 000 домакинства в 310 населени места в Североизточна България остават без ток

Екипи на енергото са отстранили стотици аварии, но затворени пътища все още затрудняват достъпа до редица повредени съоръжения
Над 65 000 домакинства в 310 населени места в Североизточна България остават без ток

Повече от 520 населени места в Североизточна България вече са с възстановено електрозахранване след множеството аварии, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през вчерашния ден.

Поради големия брой аварирали съоръжения ЕРП Север мобилизира допълнителен брой служители, за да могат в кратък срок да възстановят електрозахранването на клиентите. Близо 200 екипа на компанията работят по отстраняване на авариите по електроразпределителната мрежа. Над 600 електромонтьори са ангажирани с възстановяване на електрозахранването, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО.

Основните причини за повредите по съоръженията са обилният снеговалеж и бурните ветрове през изминалото денонощие, предизвикали обледяване на множество електропроводи, а в допълнение съборени дървета скъсаха проводници в участъци от мрежата. Проблем пред екипите на ЕРП Север продължава да представляват затворените пътища от второкласната и третокласната общинска пътна мрежа, което възпрепятства достигането до повредените участъци от мрежата.

Към 17 часа днес все още 310 населени места с над 65 000 клиенти са с прекъснато електрозахранване.

Ангажираните екипи на ЕРП Север ще продължат да работят до пълното възстановяване на електрозахранването на всички засегнати населени места във възможно най-кратки срокове, уверяват от ЕНЕРГО-ПРО.

Актуална информация за населените места с клиенти без захранване е достъпна на интернет страницата на компанията на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/novini/naseleni-mesta-bez-elektrozahranvane.

За единични адреси без електрозахранване клиентите на ЕРП Север могат да подават сигнали на телефони:

  • 0700 359 10
  • 0700 161 61
  • 0897 006601
2023 © Варна е