Мобилно меню

Частично бедствено положение обявиха в Девня

Сериозни щети са нанесли силният вятър и поройният дъжд
Частично бедствено положение обявиха в Девня

Силният вятър и поройният дъжд, които връхлетяха днес Девня, нанесоха сериозни щети на територията на цялата община, съобщава в профила си в социалните мрежи кметът Свилен Шитов.

Заради пораженията е обявено частично бедствено положение.

Има отнесени покриви, паднали електрически стълбове, смазани коли от прекършени дървета и клони. Почти всички селища в общината, с изключение на девненския квартал Повеляново, са останали без ток. По информация на Енерго Про авариите на електропреносната мрежа се сериозни.

"Поетапно вече започна възстановяването на захранването в част от кварталите, но от електропреносното дружество все още не могат да прогнозират в какъв срок аварийните екипи ще успеят да отстранят всички проблеми по мрежата. По тази причина Община Девня е осигурила генератор, за да гарантира нормалното провеждане на изборния ден в село Кипра, където утре предстои балотаж за кметския пост", информира Шитов.

Екипите на Гражданската защита, на Пожарната и аварийна безопасност, на Доброволческото формирование, в синхрон с Областната управа, работят на терен за отстраняването на щетите. "Към момента задача №1 е улиците да бъдат отворени за движение и обезопасени, за да се предотврати риск от бъдещи инциденти", подчертава кметът на Девня.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Военна прокуратура разследва тежката катастрофа с кола на НСО край Варна

При инцидента с автомобила, в който пътувал Кирил Петков, загина водачът на другата кола, а спътничката му е в болница в тежко състояние
Военна прокуратура разследва тежката катастрофа с кола на НСО край Варна

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени, съобщава Радио Варна. Инцидентът стана на входа на Аксаково снощи, в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите. 

Рано тази сутрин подполковник Георги Василев, заместник-военен окръжен прокурор на Сливен, съобщи, че продължават следствените действия и оглед на местопроизшествието. Военен прокурор ще разпита свидетели. Екипът от Сливен пристигна във Варна. 

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО - шофьорът, бившият премиер Кирил Петков, неговото пресаташе Найо Тицин и охранител на Петков, съобщава още Радио Варна. 

Предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи подполковник Георги Василев.

Вече е назначена автотехническа експертиза, която да докаже кой с каква скорост се е движил и да се разследва инцидента. 

"Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната служба за охрана. Още снощи, незабавно след приключване на огледа на местопроизшествието, лично от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са присъствали на произшествието незабавно, след като то е станало. Доколкото знам разрешената максималната скорост, е около 60 км в час в този участък на пътя, преди навлизане в населеното място - град Аксаково. С каква скорост са се движили двата автомобила ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначаване на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и евентуално кой от водачите, какви действия е предприел точно преди настъпването на катастрофата", обясни подполковник Василев.

Тежко пострадалата 58-годишна жена, спътничка на загиналия водач, е в интензивното отделение на МБАЛ "Св. Анна" във Варна и състоянието ѝ остава тежко. Красимира Иванова, съпруга на загиналия водач, има множество травми и все още е с опасност за живота.  

Военна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая с катастрофата с кола на НСО, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Тепърва с автотехническа експертиза ще бъде изяснена скоростта, с която се е движил кортежът на Кирил Петков.

"Четири години, след като е бил министър-председател, той има право да бъде охраняван от НСО", обясни Стоянов. 

2024 © Варна е / източник: Радио Варна