Мобилно меню

Четирима моряци от кораба Рожен искат да се върнат у нас

Собственикът на плавателния съд е информирал Министерството на външните работи, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им
Четирима моряци от кораба Рожен искат да се върнат у нас

Четирима от моряците на кораба "Рожен", който е в израелското пристанище Ашдод, са поискали да бъдат сменени и да се върнат у нас. Собственикът на плавателния съд е информирал Министерството на външните работи, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им.

Желание да напуснат кораба "Рожен" са изявили старшият помощник-капитан, третият помощник-капитан, един от рулевите и стажант, информира БНТ.

Моряците разказаха, че и през вчерашния ден е имало ракетен обстрел, като една от ракетите е преминала на около 100 метра над кораба. Изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" - капитан Александър Калчев, заяви, че по информация от капитана на "Рожен" ситуацията там е нормална.

"Имам информация от капитана, че в близост, което е относително нещо, преди 2 седмици реално, в деня на атаката, когато са били на рейда, е паднала ракета на рейда близо до корабите", каза к.д.п. Александър Калчев.

Капитан Калчев обясни, че според договорите, моряците, пожелали да се върнат у дома, е трябвало да бъдат сменени след 15 дни, на следващото пристанище.

"Всъщност те няма да са евакуирани, а ще са сменени. Помолих капитана двукратно да събере екипажа, като на втората среща вече четирима души изявиха желание да бъдат върнати, поради което организирахме и смени", обясни к.д.п. Александър Калчев.

Все още очакваме отговор от пристанището в Ашдод за оценката на сигурността на корабите, акостирали там. Днес от порта заявиха, че работят както обикновено и няма проблем с обработването на корабите.

Премиерът Николай Денков потвърди, че за екипажа на "Рожен" няма повод за притеснение. От външното ни министерство заявяват, че са готови да окажат съдействие на екипажа и са информирани от собственика на "Рожен", че е поел и организира прибирането на моряците, които са пожелали това.

2023 © Варна е / източник: БНТ

Редица пожари избухнаха във Варна и региона в неделя

Пожарникари и доброволци се включиха в овладяването на огнената стихия
Редица пожари избухнаха във Варна и региона в неделя

Пожари в различни части на Варна и региона избухнаха в неделния следобед, съобщават от областна администрация. Заради пожар беше затворена и магистралата край Варна. Горящи сухи треви и образувалият се от огъня дим затрудниха трафика в участъка от Аксаково до Слънчево. Пожарат се разпростира между Слънчево и летище – Варна. Борбата с огнената стихия наложи затваряне на магистралата, а автомобилният трафик бе пренасочен по стария път Варна – София.

Пожар избухна и в района на блок 406 в квартал "Владислав Варненчик" при обръщача и до Детския център.

Друго опасно огнище се разпростря между селищно образувание Сълзица, към Кочмар, местност Планова, от булевард "Трети Март" посока Каменар.

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация - Варна, пожарът, възникнал край блок 405 и 406, до обръщача в кв. "Владиславово", вече е локализиран и овладян.

Със своите ефективни действия служителите на РД ПБЗН - Варна вече са локализирали и огнището, разгоряло се в селищно образувание "Сълзица", Кочмар, местност Планова, от бул. "Трети Март" в посока Каменар.

Критично остава положението единствено в района на пожара, който предизвика затваряне на автомагистрала "Хемус" в двете посоки от Летище - Варна до с. Слънчево. Освен силите на Противопожарната служба, на помощ на огнеборците са и 18 военнослужещи от ВМС, които помагат и с техника, отбелязва БНТ.

2024 © Варна е / снимка: Виждам те КАТ - ВАРНА