Мобилно меню

Четирима моряци от кораба Рожен искат да се върнат у нас

Собственикът на плавателния съд е информирал Министерството на външните работи, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им
Четирима моряци от кораба Рожен искат да се върнат у нас

Четирима от моряците на кораба "Рожен", който е в израелското пристанище Ашдод, са поискали да бъдат сменени и да се върнат у нас. Собственикът на плавателния съд е информирал Министерството на външните работи, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им.

Желание да напуснат кораба "Рожен" са изявили старшият помощник-капитан, третият помощник-капитан, един от рулевите и стажант, информира БНТ.

Моряците разказаха, че и през вчерашния ден е имало ракетен обстрел, като една от ракетите е преминала на около 100 метра над кораба. Изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" - капитан Александър Калчев, заяви, че по информация от капитана на "Рожен" ситуацията там е нормална.

"Имам информация от капитана, че в близост, което е относително нещо, преди 2 седмици реално, в деня на атаката, когато са били на рейда, е паднала ракета на рейда близо до корабите", каза к.д.п. Александър Калчев.

Капитан Калчев обясни, че според договорите, моряците, пожелали да се върнат у дома, е трябвало да бъдат сменени след 15 дни, на следващото пристанище.

"Всъщност те няма да са евакуирани, а ще са сменени. Помолих капитана двукратно да събере екипажа, като на втората среща вече четирима души изявиха желание да бъдат върнати, поради което организирахме и смени", обясни к.д.п. Александър Калчев.

Все още очакваме отговор от пристанището в Ашдод за оценката на сигурността на корабите, акостирали там. Днес от порта заявиха, че работят както обикновено и няма проблем с обработването на корабите.

Премиерът Николай Денков потвърди, че за екипажа на "Рожен" няма повод за притеснение. От външното ни министерство заявяват, че са готови да окажат съдействие на екипажа и са информирани от собственика на "Рожен", че е поел и организира прибирането на моряците, които са пожелали това.

2023 © Варна е / източник: БНТ

20-годишна пострада в катастрофа с мотофреза

Настанена е в ортопедия
20-годишна пострада в катастрофа с мотофреза

С фрактура на лява подбедрица и лява подмишница, без опасност за живота е 20-годишна жителка на с. Бенковски в следствие на пътен инцидент, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. 

В петък, около 18 часа е подаден сигнала за ПТП. Лек автомобил, движещ се по пътя, между селата с. Китка и с. Бенковски, застига и удря мотофреза, която е без регистрационни табели и светлини. Пострадалата водачка на селскостопанската машина е настанена в ортопедия, а по случая е образувано досъдебно производство, по описа на Четвърто РУ.

2024 © Варна е