Мобилно меню

Две жени пострадаха при инцидент с нощен влак на гара Повеляново

При маневра за скачване на влака от Добрич, към този който пътува по направлението Варна-София, се е получил силен удар.
Две жени пострадаха при инцидент с нощен влак на гара Повеляново
477

Инцидентът е станал към 22.10 часа миналата нощ на жп гара Повеляново в Девня. При маневра за скачване на влака от Добрич, към този който пътува по направлението Варна-София, се е получил силен удар. От удара две жени са пострадали при падане от леглата.

От пресцентъра на БДЖ уточняват пред БНТ, че при удара са пострадали леко шестима души. Пътниците от тези вагони са продължили своето пътуване в седящи вагони и за това ще бъдат компенсирани. 

Две жени, на 47 г. и 61 г. са потърсили медицинска помощ в спешния център на болница "Св. Анна" във Варна. Те са пътували в спалния вагон и са паднали от кушетките. Жените са с контузии на главата, но са освободени за домашно лечение.

От БДЖ правят проверка по случая и ако се установят виновни служители, ще бъдат наказани. Според тях вероятната причина за инцидента е неспазване на разстоянието при съединяване на двете влакови композиции.

След 48 минути престой влакът е тръгнал по направление за София и в 6.00 часа е пристигнал.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ

Министърът на МРРБ Иван Шишков обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително
Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ
132

Трябва да бъде направено пълно обследване на авариралия магистрален водопровод в района на квартал "Бриз", не само на проблемните 160 метра, за да бъде гарантирано на хората, че авариите ще спрат. За това настоя кметът на Варна Иван Портних пред министъра на МРРБ Иван Шишков, по време на работна среща, която се проведе в Областната управа. В нея участваха областният управител Марио Смърков, управителят на ВиК - Варна - Веселин Русев, ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Веселин Русев, управител на ВиК Варна ЕАД и други.

Министър Шишков потвърди изнесена по-рано информация, че разрешението за ползване на съоръжението е от 2008 година, а инвеститор е МРРБ. Той обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително. Министърът посочи още, че ще бъде търсен вариант за незабавен ремонт на дефектиралия участък от 160 м, който бил направен от стъклопласт, като ще бъде направен график за дейностите. Финансирането ще бъде осигурено от ВиК-Варна или от кредит от "Български ВиК холдинг", тъй като гаранцията на обекта е изтекла отдавна.

Кметът Иван Портних припомни, че случаят с авариралия водопровод в "Бриз" е аналогичен с проблемния тръбопровода във Варненското езеро, който е изграден по същото време - на Тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Все още обаче няма адекватна намеса от страна на държавата, допълни той.

По темата с проблемите на ВиК се включи и управителят на дружеството Веселин Русев. Той пое ангажимент ремонтът на ул. "Патриарх Максим" в "Пчелина" да бъде завършен до 30 дни. По време на срещата стана ясно още, че от големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента. Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само 2 ще станат факт, обясни министър Шишков. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна