Мобилно меню

Енергото увери: До 24 часа след утихване на вятъра ток ще има във всички населени места

Екипите на ЕРП Север са мобилизирани по места и работят за отстраняване на авариите
Енергото увери: До 24 часа след утихване на вятъра ток ще има във всички населени места

Заради усложнената метеорологична областовка в област Варна и почти цяла Североизточна България, много са населените места без ток, съобщават от електроразпределителния оператор. Нанесени са много щети по въздушната електроразпределителна мрежа, което е причина за прекъсванията в електрозахранването в редица населените места. 

Обстановката с бурните пориви на вятъра все още е много динамична, екипите на ЕРП Север са мобилизирани по места и работят в координация с диспечерските центрове на дружеството за отстраняване на авариите. При необходимост екипите се пренасочват към места с най-големи щети по съоръженията с цел максимално бързо възстановяване целостта на електроразпределителната мрежа и осигуряване на електрозахранване на клиентите.

От ръкодството на Енерго-Про са уверили заместник областния управител Огнян Рачев, че в рамките на 24 часа след утихване на стихийния вятър, което според метеорологичните прогнози се очаква да стане след 17 часа, екипите на ЕРП ще възстановят електроподаването на населените места на север от магистрала Хемус.

2023 © Варна е

Над 65 000 домакинства в 310 населени места в Североизточна България остават без ток

Екипи на енергото са отстранили стотици аварии, но затворени пътища все още затрудняват достъпа до редица повредени съоръжения
Над 65 000 домакинства в 310 населени места в Североизточна България остават без ток

Повече от 520 населени места в Североизточна България вече са с възстановено електрозахранване след множеството аварии, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през вчерашния ден.

Поради големия брой аварирали съоръжения ЕРП Север мобилизира допълнителен брой служители, за да могат в кратък срок да възстановят електрозахранването на клиентите. Близо 200 екипа на компанията работят по отстраняване на авариите по електроразпределителната мрежа. Над 600 електромонтьори са ангажирани с възстановяване на електрозахранването, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО.

Основните причини за повредите по съоръженията са обилният снеговалеж и бурните ветрове през изминалото денонощие, предизвикали обледяване на множество електропроводи, а в допълнение съборени дървета скъсаха проводници в участъци от мрежата. Проблем пред екипите на ЕРП Север продължава да представляват затворените пътища от второкласната и третокласната общинска пътна мрежа, което възпрепятства достигането до повредените участъци от мрежата.

Към 17 часа днес все още 310 населени места с над 65 000 клиенти са с прекъснато електрозахранване.

Ангажираните екипи на ЕРП Север ще продължат да работят до пълното възстановяване на електрозахранването на всички засегнати населени места във възможно най-кратки срокове, уверяват от ЕНЕРГО-ПРО.

Актуална информация за населените места с клиенти без захранване е достъпна на интернет страницата на компанията на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/novini/naseleni-mesta-bez-elektrozahranvane.

За единични адреси без електрозахранване клиентите на ЕРП Север могат да подават сигнали на телефони:

  • 0700 359 10
  • 0700 161 61
  • 0897 006601
2023 © Варна е