Мобилно меню

Кметът Иван Портних свика извънреден щаб във връзка с ВиК аварията

В заседанието участваха представители на Община Варна, ВиК, КАТ, Противопожарната служба и "Градски транспорт"
Кметът Иван Портних свика извънреден щаб във връзка с ВиК аварията
152

Кметът на Варна Иван Портних свика извънреден щаб във връзка с ВиК аварията, която стана на 18 април, малко след 20 часа, на ул. „Петър Скорчев“, в близост до Паметника на българо-съветската дружба.

В заседанието участваха представители на Община Варна, на ВиК – Варна, КАТ, Противопожарната служба и "Градски транспорт".

По време на заседанието бе докладвано, че заради аварията голямо количество вода е възпрепятствало движението на булевард „Васил Левски“. Пътят вече е разчистен, земните маси са отстранени и движението е възстановено. Автобусите на „Градски транспорт“ ще се движат без проблеми.  По данни на ВиК водоподаването е пренасочено по стария водопровод и до няколко часа всички абонати в засегнатия от аварията район ще имат вода, обясни Стелияна Денчева, представител на ВиК – Варна.

Днес - 19 април, затворен ще остане подлезът до Спортното училище. Организират се действия по неговото почистване.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ

Министърът на МРРБ Иван Шишков обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително
Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ
122

Трябва да бъде направено пълно обследване на авариралия магистрален водопровод в района на квартал "Бриз", не само на проблемните 160 метра, за да бъде гарантирано на хората, че авариите ще спрат. За това настоя кметът на Варна Иван Портних пред министъра на МРРБ Иван Шишков, по време на работна среща, която се проведе в Областната управа. В нея участваха областният управител Марио Смърков, управителят на ВиК - Варна - Веселин Русев, ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Веселин Русев, управител на ВиК Варна ЕАД и други.

Министър Шишков потвърди изнесена по-рано информация, че разрешението за ползване на съоръжението е от 2008 година, а инвеститор е МРРБ. Той обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително. Министърът посочи още, че ще бъде търсен вариант за незабавен ремонт на дефектиралия участък от 160 м, който бил направен от стъклопласт, като ще бъде направен график за дейностите. Финансирането ще бъде осигурено от ВиК-Варна или от кредит от "Български ВиК холдинг", тъй като гаранцията на обекта е изтекла отдавна.

Кметът Иван Портних припомни, че случаят с авариралия водопровод в "Бриз" е аналогичен с проблемния тръбопровода във Варненското езеро, който е изграден по същото време - на Тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Все още обаче няма адекватна намеса от страна на държавата, допълни той.

По темата с проблемите на ВиК се включи и управителят на дружеството Веселин Русев. Той пое ангажимент ремонтът на ул. "Патриарх Максим" в "Пчелина" да бъде завършен до 30 дни. По време на срещата стана ясно още, че от големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента. Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само 2 ще станат факт, обясни министър Шишков. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна