Мобилно меню

Корабът "Св. Св. Кирил и Методий" спаси бедстваща яхта в новогодишната нощ

Акцията е извършена в подходите на пролива Дрейк
Корабът "Св. Св. Кирил и Методий" спаси бедстваща яхта в новогодишната нощ

В Новогодишната нощ Научноизследователският ни кораб "Св. Св. Кирил и Методий" е участвал в операция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта "El Doblon" на подходите на пролива Дрейк, съобщават в социалните мрежи от Висшето военноморско училище. 

Сигнал за бедстващата яхта е получен по по УКВ радиостанцията около 1 часа и 45 минути след полунощ. Получено е обаждане и от Чилийската брегова охрана за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд. В отговор само за минути Научноизследователският кораб (НИК) 421 е приведен в по-високо състояние на бойна готовност. Бедстващия плавателен съд се намирал на около 12 морски мили южно от о. Нуева при подхода за влизане в пролива на Дрейк. В 2 часа след полунощ Научноизследователският ни кораб "Св. Св. Кирил и Методий" се насочва към бедстващия съд - моторна яхта "El Doblon" с 13 членен екипаж, която е на дистанция от 8 морски мили. 10 минути по-късно е установена комуникация с "El Doblon" на испански език, моторната яхта докладва, че има пробойна в носовата килева част с нахлуваща вода и е без ход.

В отговор на НИК 421 са подготвени спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и евентуално швартоване на борд. Около 2 часа и 3 минути в първия ден на Новата година НИК 421 започна сближаване с моторната яхта "El Doblon" с готовност за спускане на спасителна бърходна лодка на вода. При комуникация с моторна яхта "El Doblon" е получен доклад за спиране на нахлуващата вода и възстановяване на минимален ход под ветрила. При осветяване на целта е установен силен крен към десния борд, ход от 1,5 възла. НИК 421 докладва на Чилийската брегова охрана за състоянието на моторната яхта и започна ескортирането и към подхода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили. При подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от "On Scene Commander" от Чилийската брегова охрана поради навлизане в островна група с по-спокойни води и активиране на чилийски военен SAR кораб. Малко след 4 часа, на НИК 421 е понижена бойната готовност, приведена е материалната част в попоходно положение и продължва плаването съгласно плана към о. Ливингстън.

От Висшето военноморско училище изказват поздравления за командира на НИК 421 кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж!

2024 © Варна е / източник: Фейсбук страница на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", снимка: facebook.com/nunio.vasileva

20-годишна пострада в катастрофа с мотофреза

Настанена е в ортопедия
20-годишна пострада в катастрофа с мотофреза

С фрактура на лява подбедрица и лява подмишница, без опасност за живота е 20-годишна жителка на с. Бенковски в следствие на пътен инцидент, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. 

В петък, около 18 часа е подаден сигнала за ПТП. Лек автомобил, движещ се по пътя, между селата с. Китка и с. Бенковски, застига и удря мотофреза, която е без регистрационни табели и светлини. Пострадалата водачка на селскостопанската машина е настанена в ортопедия, а по случая е образувано досъдебно производство, по описа на Четвърто РУ.

2024 © Варна е