Мобилно меню

Машинист на влак беше ранен край Варна

Причината са хвърлени по влака камъни, при навлизане в гара Провадия
Машинист на влак беше ранен край Варна

Пореден случай на грубо посегателство причини наранявания на машинист на бърз влак № 2654 от Варна за Враца, съобщават от БДЖ. При преминаване на композицията преди входния сигнал на гара Провадия, малко след 17:00 ч. на 9 юли 2023 г. влакът е замерян с камъни, при което е счупено челното стъкло на кабината на локомотива.

Вследствие на вандалската проява е пострадал машинистът в локомотива, получил наранявания в рамото, засегнато е и едното му око. Веднага е подаден сигнал на тел. 112, към компетентните служби. Извършват се  необходимите следствени действия за установяване на извършителите.

Поради инцидента влак № 2654 се движи със закъснение от 185 мин., като за пътниците е осигурена вода в гара Шумен. Предвид създалата се ситуация се очакват смущения в графика за движение и на други влаковете.

БДЖ за пореден път алармира, че подобни прояви могат да доведат до сериозни последствия, застрашаващи живота и здравето на персонала и пътниците от влака. Дружеството осъжда остро всяко подобно застрашаващо човешки животи посегателство и се надява срещу извършителите им да бъде упражнена цялата строгост на закона.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака от 65 км/ч, дори и малко камъче би могло да пробие стъклото и да рани човек! 

Щетите, които БДЖ понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. Неизмеримо по-важни от парите, обаче, са човешкият живот и здраве, обобщават от държавните железници.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Част от лечебното заведение възстановява дейността си в незасегнатите от огъня етажи
Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие "Инвестиционна политика" посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те бяха посрещнати от управителя на лечебното заведение д-р Ивелина Василева.

Вследствие на избухналия пожар през уикенда, са нанесени сериозни материални щети на третия етаж в едното крило на сградата. Там са разположени 20 кабинета, от които 16 стоматологични и две лаборатории. Има и кабинет на личен лекар, както и на специалисти – очен лекар и лекар – уши, нос, гърло. На всички помещения има нанесени материални щети, унищожена е и апаратурата. Вследствие на пожара, коридорът е неизползваем, изгорели са столовете за изчакване на пациенти, вероятно е унищожена и цялата електрическа инсталация на етажа.  

Сградата на Диагностично-консултативния център е застрахована, обясни управителят д-р Василева. Надяваме се застраховката да покрие напълно щетите по сградата, допълни заместник-кметът.

От 9 юли, лечебното заведение възстановява своята дейност.

При пожара не са пострадали двата по-долни етажа. Електрическата инсталация на незасегнатите помещения е тествана и работи. Това ще позволи останалата част от ДКЦ-то да функционира нормално, каза д-р Василева.

В бюджета на Община Варна за 2024 година са заложени средства за ремонт на покрива, подмяна на дограмата и ремонт на асансьорите. Очакванията на управата на лечебното заведение са ремонтните дейности, за които вече е осигурено финансиране, да не се забавят в резултат на пожара.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна