Мобилно меню

Прокуратурата разследва инцидент в Екопарка, при който загина работник

Други трима са тежко пострадали, а причината е токов удар
Прокуратурата разследва инцидент в Екопарка, при който загина работник

Досъдебно производство във връзка с инцидент в Екопарк - Варна, при който е загинал работник, ръководи Окръжната прокуратура в града.

Според първоначалната информация по случая по време на монтаж на платформа, е засегнат далекопровод, в резултат на което токов удар ударил четирима работници. Един от тях е починал на място, а останалите са тежко пострадали. Те са настанени за лечение в болнично заведение с опасност за живота, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. По информация на близки, загиналият 33-годишен работник имал 7-годишен опит и до момента не е имал сериозни инциденти по време на работа.

Изясняват се фактите, причините и обстоятелствата по случая. Извършват се огледи на местопроизшествието, установяват се и се разпитват свидетели на инцидента. Назначени са съдебно-медицинска и други експертизи. Работата по разследването продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна.

По информация на БНТ, според закона, в такива зони не се допускат строително-монтажни дейности и изграждане на временни съоръжения. В нарушение на изискванията, четиримата работници са пренасяли шатрата именно там, без предварителен инструктаж.

"Не са били запознати с условията на труд на територията на парка. Имаме и лице без трудов договор, което е работило на обекта и е пострадало", посочва Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна.

Липсва и договор за наем между екопарка и фирмата-организатор на събитието.

"Липсва такъв в техните сведения, които са предоставени по време на проверката. Обяснили са, че имат финансови оферти, но не и договорни отношения", каза още директорът на Инспекцията по труда.

Санкциите за всяко от нарушенията започват от 1500 лева и достигат до 15 000.

2023 © Варна е

20-годишна пострада в катастрофа с мотофреза

Настанена е в ортопедия
20-годишна пострада в катастрофа с мотофреза

С фрактура на лява подбедрица и лява подмишница, без опасност за живота е 20-годишна жителка на с. Бенковски в следствие на пътен инцидент, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. 

В петък, около 18 часа е подаден сигнала за ПТП. Лек автомобил, движещ се по пътя, между селата с. Китка и с. Бенковски, застига и удря мотофреза, която е без регистрационни табели и светлини. Пострадалата водачка на селскостопанската машина е настанена в ортопедия, а по случая е образувано досъдебно производство, по описа на Четвърто РУ.

2024 © Варна е