Мобилно меню

Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ

Министърът на МРРБ Иван Шишков обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително
Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ
121

Трябва да бъде направено пълно обследване на авариралия магистрален водопровод в района на квартал "Бриз", не само на проблемните 160 метра, за да бъде гарантирано на хората, че авариите ще спрат. За това настоя кметът на Варна Иван Портних пред министъра на МРРБ Иван Шишков, по време на работна среща, която се проведе в Областната управа. В нея участваха областният управител Марио Смърков, управителят на ВиК - Варна - Веселин Русев, ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Веселин Русев, управител на ВиК Варна ЕАД и други.

Министър Шишков потвърди изнесена по-рано информация, че разрешението за ползване на съоръжението е от 2008 година, а инвеститор е МРРБ. Той обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително. Министърът посочи още, че ще бъде търсен вариант за незабавен ремонт на дефектиралия участък от 160 м, който бил направен от стъклопласт, като ще бъде направен график за дейностите. Финансирането ще бъде осигурено от ВиК-Варна или от кредит от "Български ВиК холдинг", тъй като гаранцията на обекта е изтекла отдавна.

Кметът Иван Портних припомни, че случаят с авариралия водопровод в "Бриз" е аналогичен с проблемния тръбопровода във Варненското езеро, който е изграден по същото време - на Тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Все още обаче няма адекватна намеса от страна на държавата, допълни той.

По темата с проблемите на ВиК се включи и управителят на дружеството Веселин Русев. Той пое ангажимент ремонтът на ул. "Патриарх Максим" в "Пчелина" да бъде завършен до 30 дни. По време на срещата стана ясно още, че от големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента. Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само 2 ще станат факт, обясни министър Шишков. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Нова ВиК авария потопи бул. Васил Левски

Иван Портних настоя за оставката на управителя на ВиК - Варна и на министъра на регионалното развитие и благоустройството
Нова ВиК авария потопи бул. Васил Левски
298

Втора мащабна ВиК авария в рамките на месец потопи улици във Варна. Засегната отново беше и една от централните пътни артерии в града бул. Васил Левски.

Причината е спукан водопровод в квартал "Бриз". Водната стихия заля жилищни кооперации, автомобили и затвори движението по булеварда. Няма пострадали при инцидента, а районът беше отцепен от полицията почти през целия ден. Това наложи промени и в автобусните линии, които преминават по трасето.

От ВиК-Варна съобщиха, че спешно започват подмяната на компрометирания водопровод, който е с дължина 160 метра със собствени средства, въпреки че се чака финансиране от държавата.

Кметът на Варна Иван Портних реагира остро на поредната ВиК авария, която блокира трафика в града и само поради факта, че се случи в почивен ден, не застраши живота и здравето на повече варненци. Портних настоява за оставката на управителя на ВиК-Варна и на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

"Заради поредната мащабна ВиК авария в квартал "Бриз" днес и заради очевидната професионална немощ да се справи с проблеми, свързани с изпълнението на водния проект на Варна на стойност 140 млн. лв., настоявам за незабавна оставка на управителя на "ВиК Варна" инж. Веселин Русев!"

Портних припомня, че управителят на ВиК Варна инж. Веселин Русев е назначен  в началото на 2023 г. от служебното правителство на Румен Радев, а преди това е бил дългогодишен управител на частното дружество "ВиК - Златни пясъци".

Кметът на морската столица подчерта също, че тъй като ВиК - Варна е дружество с мажоритарен собственик държавата - чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, той настоява и за оставката на министър Иван Шишков.

"При ВиК аварията преди месец на същото място, поисках от министъра да бъде извършена спешна проверка на състоянието на водопровода и разследване на причините още от строителството му през далечната 2008 г. Такава обаче не е направена до момента! Не бяха предприети и действия за подмяна на водопровода. Заради това бездействие, настояваме този министър да бъде отстранен!"

Кметът на Варна припомня и някои факти:

Магистралният водопровод "Варна – Златни пясъци", който аварира за пореден път, е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г. и е предаден за експлоатация на "ВиК – Варна" ООД през 2008 г. - по времето на Тройната коалиция- БСП, ДПС, НДСВ.

Целият проект е на МРРБ, като в това число проектирането е възложено от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, а също изборът на изпълнител на обекта, финансирането, контролът, както и изборът на материалите – включително видът на тръбите, също е на МРРБ.

2023 © Варна е