Мобилно меню

Регионалният министър поиска спешна проверка във връзка с ВиК аварията във Варна

Архитект Иван Шишков настоява за яснота по процедурите с подробните устройствени планове
Регионалният министър поиска спешна проверка във връзка с ВиК аварията във Варна
193

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви, че настоява за незабавна проверка на причините за голямата ВиК авария, която настъпи във Варна вечерта на 18 март. Той държи да бъде извършен анализ на цялостната реконструкция на съоръжението, защото по думите му "...може да се окаже, че има проблем и в самия проект, и в качеството на строителството, и в начина, по който са извършени процедурите с подробните устройствени планове".

В студиото на bTV министърът Шишков коментира, че в годините назад някои проекти са правени много бързо, а строителството е било кампанийно.

"При кампанийно строителство и когато е забавено проектирането обикновено се получават тези проблеми", обясни архитект Шишков и допълни, че в много случаи се издават разрешения за строеж, за да се започне обектът, а после често тези проекти имат нужда от преработка.

"Проблемът е, че се е изграждала инфраструктура просто, за да бъде изградена, а не да обслужва хората по начин, по който трябва да ги обслужва", изрази мнение министърът.

Магистралният водопровод Варна - Златни пясъци аварира малко след 20 часа на 18 април, според информация на ВиК дружеството в морската столица. Аварията предизвика свличане на кални маси и чакъл, поради което бе затруднено движението по бул "Васил Левски" в участъка след стадион "Варна" (преди авто подлеза).

От ВиК - Варна уверяват, че 80% от свлечената маса е отстранена в рамките на два часа след получаване на съобщение за проблема. Часове след възникване на инцидента е възстановено и водоподаването на абонатите в засегнатия район, като за това е използван старият водопровод като алтернатива. Ремонтните работи по отстраняване на аварията са започнали рано сутринта днес.

2023 © Варна е

Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ

Министърът на МРРБ Иван Шишков обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително
Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ
121

Трябва да бъде направено пълно обследване на авариралия магистрален водопровод в района на квартал "Бриз", не само на проблемните 160 метра, за да бъде гарантирано на хората, че авариите ще спрат. За това настоя кметът на Варна Иван Портних пред министъра на МРРБ Иван Шишков, по време на работна среща, която се проведе в Областната управа. В нея участваха областният управител Марио Смърков, управителят на ВиК - Варна - Веселин Русев, ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Веселин Русев, управител на ВиК Варна ЕАД и други.

Министър Шишков потвърди изнесена по-рано информация, че разрешението за ползване на съоръжението е от 2008 година, а инвеститор е МРРБ. Той обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително. Министърът посочи още, че ще бъде търсен вариант за незабавен ремонт на дефектиралия участък от 160 м, който бил направен от стъклопласт, като ще бъде направен график за дейностите. Финансирането ще бъде осигурено от ВиК-Варна или от кредит от "Български ВиК холдинг", тъй като гаранцията на обекта е изтекла отдавна.

Кметът Иван Портних припомни, че случаят с авариралия водопровод в "Бриз" е аналогичен с проблемния тръбопровода във Варненското езеро, който е изграден по същото време - на Тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Все още обаче няма адекватна намеса от страна на държавата, допълни той.

По темата с проблемите на ВиК се включи и управителят на дружеството Веселин Русев. Той пое ангажимент ремонтът на ул. "Патриарх Максим" в "Пчелина" да бъде завършен до 30 дни. По време на срещата стана ясно още, че от големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента. Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само 2 ще станат факт, обясни министър Шишков. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна