Мобилно меню

РИОСВ - Варна не установи замърсяване след взрив в маслодобивен завод в Провадия

Своевременно са преустановили работа всички производствени инсталации на завода
РИОСВ - Варна не установи замърсяване след взрив в маслодобивен завод в Провадия

Проверка по сигнал за възникнал взрив в завод "Слънчеви лъчи Провадия" са извършили експерти от РИОСВ - Варна. Сигналът е подаден в късния следобед на 29 юни. Организирана е незабавна съвместна проверка от служители на РИОСВ - Варна и РЛ - Варна при ИАОС, гр. София.

При извършената проверка на мястото на аварията е установено, че котел с работно гориво – природен газ (доставян по газопровод) е излязъл от нормален технологичен режим по време на работа, поради неизяснена към момента причина, вследствие на което е възникнал взрив. Към момента на проверката няма пожар и не е установено отделяне на вредни частици в атмосферния въздух.

Дружеството е предприело незабавни действия по своевременно преустановяване подаването на природен газ към газовата инсталация на котела, както и преустановяване работата на всички производствени инсталации на завода.

Извършена е проверка и на Ревизионните книги за котела и за газовите инсталации, съгласно които съоръженията са в добро техническо състояние.

При извършената към момента на аварията проверка не е установено замърсяване на компонентите на околната среда, съобщават от РИОСВ-Варна.

2023 © Варна е

Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Част от лечебното заведение възстановява дейността си в незасегнатите от огъня етажи
Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие "Инвестиционна политика" посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те бяха посрещнати от управителя на лечебното заведение д-р Ивелина Василева.

Вследствие на избухналия пожар през уикенда, са нанесени сериозни материални щети на третия етаж в едното крило на сградата. Там са разположени 20 кабинета, от които 16 стоматологични и две лаборатории. Има и кабинет на личен лекар, както и на специалисти – очен лекар и лекар – уши, нос, гърло. На всички помещения има нанесени материални щети, унищожена е и апаратурата. Вследствие на пожара, коридорът е неизползваем, изгорели са столовете за изчакване на пациенти, вероятно е унищожена и цялата електрическа инсталация на етажа.  

Сградата на Диагностично-консултативния център е застрахована, обясни управителят д-р Василева. Надяваме се застраховката да покрие напълно щетите по сградата, допълни заместник-кметът.

От 9 юли, лечебното заведение възстановява своята дейност.

При пожара не са пострадали двата по-долни етажа. Електрическата инсталация на незасегнатите помещения е тествана и работи. Това ще позволи останалата част от ДКЦ-то да функционира нормално, каза д-р Василева.

В бюджета на Община Варна за 2024 година са заложени средства за ремонт на покрива, подмяна на дограмата и ремонт на асансьорите. Очакванията на управата на лечебното заведение са ремонтните дейности, за които вече е осигурено финансиране, да не се забавят в резултат на пожара.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна