Мобилно меню

Шест екипа на пожарната се борят с огнена стихия край Варна

Днес по обед пожар обхвана близо 50 декара борова гора в района на девненския квартал Повеляново
Шест екипа на пожарната се борят с огнена стихия край Варна

Шест екипа на пожарната, подкрепени от доброволци продължават да се борят с пожар, който избухна днес по обед в борова гора в района на девненския квартал Повеляново. Огънят обхванал близо 50 декара, а силният вятър възпрепятствал действията по загасяването му.

От Регионалната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" съобщиха за Радио Варна, че дежурствата ще продължат през цялата нощ и увериха, че риск за населението няма.

На място са вече и две тежкотоварни машини, които ще направят изкоп, който да възпрепятства разпространението на огъня. По-рано днес магистралата край Варна беше частично задимена заради пожара. За овладяване на инцидента съдействат също ловци от местната ловна дружинка и служители в Горското стопанство, съобщава още Радио Варна.

2024 © Варна е / снимки: Фейсбук

Вече пети ден продължава борбата с горския пожар край Девня

Участъкът е изключително стръмен и това затруднява горските и пожарникарите, които работят на терен
Вече пети ден продължава борбата с горския пожар край Девня

Горският пожар, който избухна в събота по обед над квартал Повеляново в Девня, продължава да гори вече пети ден. Участъкът е изключително стръмен и това затруднява горските и пожарникарите, които работят на терен. Допълнителна трудност създават високите температури и силния вятър през последните дни, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Сигналът за пожара е подаден на телефон 112 на 30 март 2024г. в 13 часа. Веднага екипи на ДГС-Суворово и пожарната тръгват към гората над Повеляново.

Огънят е тръгнал от широколистна гора, но бързо се прехвърля към иглолистната в близост.

Пожарът е низов, гори горска мъртва постелка, като към момента са нанесени поражения на над 120 декара, уточняват от Североизточното държавно предприятие. 

Още през първия ден кметът на Девня Свилен Шитов осигури тежкотоварна техника, за да се направят изкопи, които да пресекат фронта на огъня. В неделя в 7.30 часа той изпраща към трудния район и булдозер, но заради наклона на терена в голямата си част гасенето продължава на ръка – с тупалки и гръбни пръскачки, информират още от Североизточното държавно предприятие. Пожарът е почти загасен, но по обяд температурата отново достига 30 градуса и това възобновява горенето на мъртвата постелка. Гасенето на огъня продължи и на 1 и 2 април, като силният вятър през последните дни затрудни още повече работата на хората на терен.

Днес борбата с огъня продължава, като към горските от ДГС-Провадия, ДЛС-Шерба, ДГС-Варна и ДГС-Добрич ще се присъединят и служители от други стопанства.

Ръководството на Североизточното държавно предприятие благодари на всички колеги, които са на терен, на огнеборците и на община Девня, за усилията които полагат пети ден, за да спрат огъня и да загасят всички огнища. 

2024 © Варна е / снимки: Североизточно държавно предприятие – гр. Шумен