Мобилно меню

Три пожара са гасили в гори край Варна

Общо 7 горски пожара са регистрирани в Североизточна България от началото на годината
Три пожара са гасили в гори край Варна

Седем пожара са горели на територията на Североизточното държавно предприятие през първите шест месеца на годината. Три от тях са в държавните горски територии на ДГС-Варна, два в ДГС-Омуртаг и по един в ДГС-Нови пазар и ДЛС-Балчик. При трите пожара в обхвата на РДГ-Шумен са засегнати 9 декара широколистни гори, а при горелите на територията на ДГС-Варна огънят се е разпрострял върху 108 декара от които 53 са иглолистни култури, а останалите широколистни. Всички пожари са низови.

За същият период на миналата година пожарите са 17, когато 4 са били на територията на РДГ-Шумен, а 13 на РДГ-Варна. В областите Шумен и Търговище огънят е обхванал 75 декара широколистни гори и сухи треви, а за Варна и Добрич декарите са 72, като 8 са в иглолистни, а 61 декара в широколистни гори.

И към момента продължават проверките съвместно с Регионалните дирекции по горите, във всички стопанства на Североизточното държавно предприятие, за справяне със запалванията по време на пожароопасния сезон.

Навсякъде са подновени минерализованите ивици, противопожарните автомобили са изправни, а териториалните поделения разполагат с нужното специализирано облекло. Извършват се и целенасочени проверки около местата за отдих, където се събират много хора, като са поставени нови табели указващи къде може да се пали огън. Във всички стопанства има изготвени графици за дежурства, за да може да се реагира на всеки сигнал подаден на спешен телефон 112.

Заради засушаването и очакваните високи температури през следващите дни от ръководството на Североизточното държавно предприятие призовават гражданите да не оставят открит огън без надзор, да не палят стърнища и сухи треви, както и да не изхвърлят цигари и запалими отпадъци на открито.

2023 © Варна е
Още по темата: Шумен Варна Гора Пожар
Още по темата: Шумен Варна Гора Пожар

Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Част от лечебното заведение възстановява дейността си в незасегнатите от огъня етажи
Очакват застраховка да покрие щетите от пожара в ДКЦ 3 във Владиславово

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие "Инвестиционна политика" посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те бяха посрещнати от управителя на лечебното заведение д-р Ивелина Василева.

Вследствие на избухналия пожар през уикенда, са нанесени сериозни материални щети на третия етаж в едното крило на сградата. Там са разположени 20 кабинета, от които 16 стоматологични и две лаборатории. Има и кабинет на личен лекар, както и на специалисти – очен лекар и лекар – уши, нос, гърло. На всички помещения има нанесени материални щети, унищожена е и апаратурата. Вследствие на пожара, коридорът е неизползваем, изгорели са столовете за изчакване на пациенти, вероятно е унищожена и цялата електрическа инсталация на етажа.  

Сградата на Диагностично-консултативния център е застрахована, обясни управителят д-р Василева. Надяваме се застраховката да покрие напълно щетите по сградата, допълни заместник-кметът.

От 9 юли, лечебното заведение възстановява своята дейност.

При пожара не са пострадали двата по-долни етажа. Електрическата инсталация на незасегнатите помещения е тествана и работи. Това ще позволи останалата част от ДКЦ-то да функционира нормално, каза д-р Василева.

В бюджета на Община Варна за 2024 година са заложени средства за ремонт на покрива, подмяна на дограмата и ремонт на асансьорите. Очакванията на управата на лечебното заведение са ремонтните дейности, за които вече е осигурено финансиране, да не се забавят в резултат на пожара.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна