Мобилно меню

Утре ще е учебен ден във Варна обяви Благомир Коцев

Щети има само по няколко училища, в които утре няма да се учи, окончателният им брой ще е ясен вечерта, обяви кметът
Утре ще е учебен ден във Варна обяви Благомир Коцев

Понеделник ще е учебен ден във Варна, въпреки обявеното извънредно положение на територията на общината заради ураганния вятър и щетите нанесени от него върху дървета и инфраструктура на територията на града. Припомняме, че стихията взе и жертва в морската столица, а много хора са в затруднено положение.

"Училищата и детските градини във Варна ще бъдат отворени утре, с изключение на няколко от тях. Трябва да да бъдат отстранени опасни елементи и падащи керемиди. Това са Първо основно училище, училище "Васил Друмев, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн", обяви на брифинг кметът на Варна Благомир Коцев, цитиран от БНТ.

По думите му има много бедстващи хора от различни социални групи.

"След 18:30 ще потвърдим всички училища, които ще трябва да бъдат затворени за утрешния ден. Гражданите да бъдат много внимателни следващите дни, когато посещават Морската градина и Аспаруховия парк, тъй като има много клони, които все още не са почистени".

Благомир Коцев поясни, че акцията по почистване на клоните ще продължи цялата следваща седмица.

"Опасни места са вълноломът на Морската гара, който ще бъде ограничен за достъп в следващите 48 часа, това се отнася и за буните и пристанище "Карантината", които ще бъдат затворени през следващите 2 дни. Всички районни кметства ще правят обходи и огледи на сградите за висящи ламарини и други предмети", каза още кметът на Варна.

2023 © Варна е

Над 65 000 домакинства в 310 населени места в Североизточна България остават без ток

Екипи на енергото са отстранили стотици аварии, но затворени пътища все още затрудняват достъпа до редица повредени съоръжения
Над 65 000 домакинства в 310 населени места в Североизточна България остават без ток

Повече от 520 населени места в Североизточна България вече са с възстановено електрозахранване след множеството аварии, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през вчерашния ден.

Поради големия брой аварирали съоръжения ЕРП Север мобилизира допълнителен брой служители, за да могат в кратък срок да възстановят електрозахранването на клиентите. Близо 200 екипа на компанията работят по отстраняване на авариите по електроразпределителната мрежа. Над 600 електромонтьори са ангажирани с възстановяване на електрозахранването, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО.

Основните причини за повредите по съоръженията са обилният снеговалеж и бурните ветрове през изминалото денонощие, предизвикали обледяване на множество електропроводи, а в допълнение съборени дървета скъсаха проводници в участъци от мрежата. Проблем пред екипите на ЕРП Север продължава да представляват затворените пътища от второкласната и третокласната общинска пътна мрежа, което възпрепятства достигането до повредените участъци от мрежата.

Към 17 часа днес все още 310 населени места с над 65 000 клиенти са с прекъснато електрозахранване.

Ангажираните екипи на ЕРП Север ще продължат да работят до пълното възстановяване на електрозахранването на всички засегнати населени места във възможно най-кратки срокове, уверяват от ЕНЕРГО-ПРО.

Актуална информация за населените места с клиенти без захранване е достъпна на интернет страницата на компанията на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/novini/naseleni-mesta-bez-elektrozahranvane.

За единични адреси без електрозахранване клиентите на ЕРП Север могат да подават сигнали на телефони:

  • 0700 359 10
  • 0700 161 61
  • 0897 006601
2023 © Варна е