Мобилно меню

Затягат противопожарния контрол в Драматичния театър, след инцидента на "Красавицата и звяра"

Не са нанесени щети на Основна сцена, афишът на ТМПЦ Варна продължава по обявения график
Затягат противопожарния контрол в Драматичния театър, след инцидента на "Красавицата и звяра"
74

Не се налагат промени в предварително обявения афиш на ДТ „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна, след инцидента, възникнал по време на представлението на "Красавицата и звяра", за който ВАРНА Е ви информира. Припомняме, че в събота, 28 януари, към края на спектакъла, късо съединение с кабел, захранващ осветлението на сцената в Драматичния театър, предизвика пожар. При инцидента за щастие няма пострадали, а присъстващите около 400 зрители, предимно деца, са изведени своевременно от залата. Не са нанесени и сериозни щети на Основна сцена, съобщават от пресцентъра на ТМПЦ-Варна.

Инцидентът провокира директорът на културната институция Даниела Димова да свика заседание с техническите служби, на което бе направен подробен анализ на ситуацията. Назначени за допълнителни мерки за повишаване на превантивния контрол, сред които въвеждане на профилактика на осветителните тела и осветителната инсталация на 6 месеца, вместо на 1 година, както изискваха досегашните вътрешни правила на ТМПЦ, и изготвяне на проект за допълнително захранване на сценичното електротехническо оборудване. Ще се следи още по-стриктно за спазване на светлинната партитура за всяко представление, подчерта Димова по време на заседанието.

Първото представление на Основна сцена след инцидента беше дългоочакваният гастрол на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" (Плевен) с постановката "Опашката" по романа на Захари Карабашлиев, на 30 януари. На 31 януари на Основна сцена ще бъде представен балетът "Лебедово езеро", а на 1 февруари ще е третото представление на първата премиера на ДТ "Стоян Бъчваров" за 2023-та - "Юн Габриел Боркман".

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ТМПЦ - Варна

Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ

Министърът на МРРБ Иван Шишков обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително
Пълно обследване на водопровода в "Бриз" поиска кметът на Варна от МРРБ
121

Трябва да бъде направено пълно обследване на авариралия магистрален водопровод в района на квартал "Бриз", не само на проблемните 160 метра, за да бъде гарантирано на хората, че авариите ще спрат. За това настоя кметът на Варна Иван Портних пред министъра на МРРБ Иван Шишков, по време на работна среща, която се проведе в Областната управа. В нея участваха областният управител Марио Смърков, управителят на ВиК - Варна - Веселин Русев, ръководители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД, Веселин Русев, управител на ВиК Варна ЕАД и други.

Министър Шишков потвърди изнесена по-рано информация, че разрешението за ползване на съоръжението е от 2008 година, а инвеститор е МРРБ. Той обяви, че документацията по проекта липсвала, което било обезпокоително. Министърът посочи още, че ще бъде търсен вариант за незабавен ремонт на дефектиралия участък от 160 м, който бил направен от стъклопласт, като ще бъде направен график за дейностите. Финансирането ще бъде осигурено от ВиК-Варна или от кредит от "Български ВиК холдинг", тъй като гаранцията на обекта е изтекла отдавна.

Кметът Иван Портних припомни, че случаят с авариралия водопровод в "Бриз" е аналогичен с проблемния тръбопровода във Варненското езеро, който е изграден по същото време - на Тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Все още обаче няма адекватна намеса от страна на държавата, допълни той.

По темата с проблемите на ВиК се включи и управителят на дружеството Веселин Русев. Той пое ангажимент ремонтът на ул. "Патриарх Максим" в "Пчелина" да бъде завършен до 30 дни. По време на срещата стана ясно още, че от големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента. Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само 2 ще станат факт, обясни министър Шишков. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна