Мобилно меню

145 години от Освобождението на България отбелязаха във Варна

С военен ритуал бяха положени цветя и венци пред паметниците на загиналите
145 години от Освобождението на България отбелязаха във Варна
81

Варна празнува днес 145 години от Освобождението на България от турско робство. Честванията започнаха с тържествено издигане на националното знаме на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ под съпровода на духовия оркестър на ВМС. На церемонията присъстваха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Марио Смърков, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, служебният министър на туризма Илин Димитров, евродепутатът Емил Радев, представители на Военноморските сили, Общинския съвет, районни кметове и граждани.

С военен ритуал бяха положени цветя и венци пред паметниците на загиналите за Освобождението на България руски воини в Морската градина.

Празничната програма продължи през целия ден. В 18 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център беше проведен концерт-спектакълът "Свободата", а в 19:30 ч. на площад "Антон Новак" на входа на Морската градина започна тържествена заря-проверка по случай националния празник. Организатор на събитията е Община Варна, а съорганизатори Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
19

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна