Мобилно меню

15 август отново ще е почивен ден за варненци

Богата ще е програмата за празника на града
15 август отново ще е почивен ден за варненци

Варненци отново ще почиват на празника на града си – 15 август. С почти пълно единодушие Общинският съвет в морската столица подкрепи предложението на кмета Денят на Варна да бъде празничен и неприсъствен ден.

Варна празнува на големия християнски празник Свето Успение Богородично с решение на Общинския съвет от 1993 г. За първи път денят е обявен за почивен през 2007 г. и вече 17 години традицията не е прекъсвана.

С годините 15 август се е утвърдил като ден, наситен с множество общоградски тържества и културни прояви. И тази година е подготвена богата програма с концерти, авиошоу, празнична заря и регата.

Денят на Варна ще започне в 8:30 ч. в Катедралния храм „Успение Богородично“ със Света литургия, а в 10:00 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде тържествено издигнат флагът на Варна.

На ключови места в града – на входа на Морската градина, край фонтана на площад „Независимост”, в Летния театър, на откритата зона на пристанището ще има концерти с музикални изпълнители от различни жанрове и с развлекателна програма за децата.

Една от големите атракции тази година ще бъде авиошоу, което ще бъде изпълнено от националния отбор по въздушна акробатика на северната ни съседка – “Ястребите на Румъния”. Жителите и гостите на морската столица ще могат да наблюдават безплатно въздушната демонстрация с пет самолета “Extra 300” най-добре от района на Морската гара Варна в празничния 15-и август около 19:00 часа.

От 20:00 ч. на сцената на Летния театър по традиция кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет ще връчат високите звания и отличия „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”.

Концертът на свободната зона на пристанището ще бъде от 21:000 часа с участието на  изпълнителите Александър Петров, Виктория Благоева, Deep Zone All Stars, DARA, 100 KILA, и гост-звездата от Австралия – Faydee.

Регата „Кор кароли“ ще може да се наблюдава от залива, а на Морска гара ще бъде организирано и изпращане на Павлин Надворни за участието му в регата „Global Solo Challenge”.

От 23:00 ч. небето над морската столица ще бъде озарено от празнична заря.

2023 © Варна е

Затварят за рехабилитация част от ул. Петър Парчевич в центъра

Предстои подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри
Затварят за рехабилитация част от ул. Петър Парчевич в центъра

На 18 и 19 юли, ул. "Петър Парчевич" в участъка от ул. "Шипка" до ул. "Шейново" ще бъде затворен за движение, съобщават от район "Одесос", в морската столица. Причината е разполагане на тежка техника във връзка с подмяна на 170 кв. м тротоарна настилка и бордюри. Улицата е с еднопосочно движение към Адвокатската градинка.

От районната администрация уточняват, че през почивните дни участъкът ще бъде отворен за движение и паркиране. Работата, част от пътната рехабилитация в района, ще продължи в понеделник, когато евентуално ще се наложи отново затваряне. Очаква се ремонтът да приключи във вторник (23 юли).

2024 © Варна е