Мобилно меню

150 години от гибелта на Левски ще отбележат с общоградско поклонение във Варна

150 години от гибелта на Васил Левски ще бъдат отбелязани на 19 февруари във Варна с общоградско поклонение, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.
150 години от гибелта на Левски ще отбележат с общоградско поклонение във Варна
152

В 09.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола в кв."Левски",  (на ъгъла на бул. "Осми Приморски полк" и бул."В. Левски").

В 10 ч. започва шествие, което ще събере три лъча с крайна точка паметникът на Апостола на Алеята на възрожденците в Морската градина.

Първата група ще тръгне от площад „Независимост“ - по бул. „Княз Борис I“, като в нея ще се включат представители на Варненската и Великопреславска митрополия, деца от неделните училища към църковните настоятелства, гайдарска школа „Тракия“, представители на читалището в с. Тополи, деца от училища, детски градини и читалища от районите "Младост", "Аспарухово" и "Вл. Варненчик".

Вторият лъч ще тръгне от паметника на Васил Левски в градинката пред Археологическия музей, с маршрут - по бул. "Сливница" към Алеята на възрожденците. Той ще бъде воден от Представителния духов оркестър на ВМС, а в него ще се включат ученици от СУХНИ "Константин Преславски" и НУИ "Добри Христов", детски градини и читалища от район "Одесос".

Третият лъч ще започне от пространството до зоокъта и ще се движи по централната алея до паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще се включат конна група, гайдари, ученици от училища, детски градини и читалища на район "Приморски".

В 11.00 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина ще бъде отслужена заупокойна молитва, след което ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал.

Честването се организира от община Варна, Общобългарския комитет "Васил Левски" - клон Варна и Сдружението за възстановяване на българската памет "БРАН". Проявата е подкрепена от Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

2023 © Варна е

Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк

Звезден гост на проявата ще е един от най-добрите приятели на зоологическата градина в морската столица – рапърът 100 Кила
Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк
85

За поредна година Варненският зоопарк ще отбележи Деня на детето – 1 юни със специално подготвена програма.

Тази година е планиран мащабен концерт, който да зарадва всички посетители на зоологическата градина в празничния ден. Специален гост на концерта ще бъде един от най-големите приятели и спомоществователи на Варненския зоопарк – рапърът Явор Янакиев, популярен като 100 Кила.

За Международния ден на детето от зоологическата градина в морската столица са планирали много песни, танци, забавни игри и награди. В специалния концерт ще се включат също представители на Частно средно Училище „Мечтатели“, Клуб за Народни Танци "Моряците" , Arsen Magic, Игралница-занималница, Dentaprime. Сцената ще бъде отворена и за всяко дете, което иска да се похвали с таланта си в празничния ден. Тържествата в зоопарка започват в 11 часа.

2023 © Варна е