Мобилно меню

150 години от гибелта на Левски ще отбележат с общоградско поклонение във Варна

150 години от гибелта на Васил Левски ще бъдат отбелязани на 19 февруари във Варна с общоградско поклонение, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.
150 години от гибелта на Левски ще отбележат с общоградско поклонение във Варна

В 09.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола в кв."Левски",  (на ъгъла на бул. "Осми Приморски полк" и бул."В. Левски").

В 10 ч. започва шествие, което ще събере три лъча с крайна точка паметникът на Апостола на Алеята на възрожденците в Морската градина.

Първата група ще тръгне от площад „Независимост“ - по бул. „Княз Борис I“, като в нея ще се включат представители на Варненската и Великопреславска митрополия, деца от неделните училища към църковните настоятелства, гайдарска школа „Тракия“, представители на читалището в с. Тополи, деца от училища, детски градини и читалища от районите "Младост", "Аспарухово" и "Вл. Варненчик".

Вторият лъч ще тръгне от паметника на Васил Левски в градинката пред Археологическия музей, с маршрут - по бул. "Сливница" към Алеята на възрожденците. Той ще бъде воден от Представителния духов оркестър на ВМС, а в него ще се включат ученици от СУХНИ "Константин Преславски" и НУИ "Добри Христов", детски градини и читалища от район "Одесос".

Третият лъч ще започне от пространството до зоокъта и ще се движи по централната алея до паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще се включат конна група, гайдари, ученици от училища, детски градини и читалища на район "Приморски".

В 11.00 часа пред паметника на Васил Левски в Морската градина ще бъде отслужена заупокойна молитва, след което ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал.

Честването се организира от община Варна, Общобългарския комитет "Васил Левски" - клон Варна и Сдружението за възстановяване на българската памет "БРАН". Проявата е подкрепена от Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

2023 © Варна е

Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

След направената рехабилитация на съоръжението, големият шадраван в центъра на Варна вече радва всички
Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

Фонтанът на площад "Независимост" вече работи след направената традиционна пролетна рехабилитация. Големият шадраван е сред любимите атракции на всички, които се разхождат в центъра на Варна. От няколко седмици работят и фонтаните до общината. 

Поетапно след задължителна проверка се пускат и всички градски чешми, включително и тези в Морската градина. 

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан