Мобилно меню

30 машини за снегопочистване са в готовност във Варна

Организирани и доставени са на склад и по машините необходимите количества техническа сол, луга и антилед, увери заместник кметът на община Варна Христо Иванов
30 машини за снегопочистване са в готовност във Варна

Разчистването на Варна от клони и листа след урагана "Фредерик", който връхлетя морската столица миналата събота и неделя продължава. Този уикенд нов Средиземноморски циклон връхлетя страната. Очаква се под неговото влияние температурите да спаднат драстично дъжд и сняг валят в цялата страна, а по Черноморието ще духа и бурен северозападен вятър.

Община Варна ще посрещне зимата с 30 машини за почистване и поддържане на пътната мрежа. 17 от тях са цистерни за луга и камиони за опесъчаване.

"Организирани и доставени са на склад и по машините необходимите количества техническа сол, луга и антилед", увери пред БНТ заместник кметът на община Варна Христо Иванов.

Държавните институции също са в готовност да реагират при нужда. Съставът на пожарната е екипиран за работа при зимни условия, а от Пътна полиция са готови да ограничат движението при нужда в най-проблемните участъци. Това са пътят Варна-Добрич и Кичево-Оброчище.

2023 © Варна е

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е