Мобилно меню

31-годишен моряк спаси кръста край Варна на Богоявление

Младият мъж вади кръста от водите на Черно море за седми път
31-годишен моряк спаси кръста край Варна на Богоявление
40

 

31-годишният моряк Анжел Димитров беше най-бърз и съобразителен във водите на Черно море навръх Йордановден и пръв се добра до кръста, който беше хвърлен в морето от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, както повелява традицията на Богоявление. Високите температури в празничния ден тази година привлякоха рекорден брой участници в ритуала - 98. Анжел е скачал за кръста много пъти, като настоящият е седми път, в който успява да "спаси" светинята.

Младият моряк сподели, че е вярващ християнин и смята, че това му помага и дава сили в морето. По случай празника Анжел пожела на всички здраве, любов, късмет и свобода. За спомен от тазгодишния Йордановден той получи плакет на общината от кмета Иван Портних, а митрополит Йоан му подари богоявленския кръст, който Анжел извади от морето.

Атрактивният ритуал на Първа буна увенча честването на Богоявление във Варна. По традиция празничният ден започна с божествена света литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично", отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Веднага след това на площад "Св. Св. Кирил и Методий" пред храма бяха благословени представителни военни части и техните бойни знамена. Строят бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Велик Богоявленски водосвет беше отслужен и на Първа буна, преди смелчаците да скочат във водите на Черно море за да спасят кръста.

В празничните прояви във Варна за Богоявление се включиха кметът Иван Портних, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, представители на областната управа, на МВР, районни кметове и граждани.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
20

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна