Мобилно меню

43-годишен именик спаси кръста на Йордановден във варненския квартал Аспарухово

Ритуалът се проведе на обновеното рибарско пристанище "Карантината"
43-годишен именик спаси кръста на Йордановден във варненския квартал Аспарухово

 

43-годишният Йордан Николаев Савов от варненската местност „Боровец“ се добра пръв до кръста, хвърлен на Богоявление във водите на Черно море край квартал Аспарухово от отец Ясен. Свещеникът от храм „Св. цар Борис“ отслужи и тържествен водосвет за празника. Тържественият ритуал се проведе в обновеното рибарско пристанище „Карантината“.

Кметът на район Аспарухово Ивайло Маринов поздрави всички именици и им пожела да са честити, здрави и благословени.

Според народното поверие, този, който извади Богоявленския кръст от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

2023 © Варна е / снимка: Facebook Ивайло Маринов
Още по темата: Йордановден Аспарухово
Още по темата: Йордановден Аспарухово

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е