Мобилно меню

5 акта за нарушения на здравното законодателство съставиха във Варна

Здравни инспектори връчиха и 6 предписания за хигиенни и противоепидемични мерки
5 акта за нарушения на здравното законодателство съставиха във Варна

Проверки в 207 обекта са извършили служители на отдел Държавен здравен контрол към Регионалната здравна инспекция във Варна в периода от 3 до 9 ноември. Инспектирани са детски градини, здравни кабинети, кухненски блокове и разливочни към тях, школи, центрове за работа с деца, хотели, мотели, стаи за настаняване, спортни и фитнес зали, салони за красота, игрални зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, водоснабдителни обекти, детска млечна кухня и други.

Във връзка с установени нарушения на здравното законодателство са съставени 5 акта за административни нарушения на физически лица. Връчени са и 6 предписания за хигиенни и противоепидемични мерки.

Служители на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна са осъществили през изминалата седмица 24 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП), аптеки. Извършени са и проверка по съхранението и продажбата на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина. 

Издадени са 9 удостоверения, на лечебни заведения, отговарящи на здравните изисквания и на съответния медицински стандарт и 2 удостоверения за недостатъчност за лекари специалисти. Не са констатирани нарушения.

2023 © Варна е

Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Издънки около дърветата в града ще бъдат премахвани, ако пречат на тротоарите, съобщиха от общинската администрация
Премахват тротинетки и велосипеди под наем, ако не са паркирани правилно

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди във Варна. Това отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската собственост. Ако не се стигне до споразумение с фирмите, електрическите велосипеди и тротинетки ще бъдат принудително премахнати, предупреди кметът Благомир Коцев. 

На днешната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че са възстановени спиркозаслоните в курортния комплекс Златни пясъци. От ресорната дирекция по общинска собственост докладваха, че в момента с ограничен бюджет се отстраняват нанесени щети по съоръженията. Предстои да се направи и рехабилитация на инфраструктурата около тях. 

От фирмата, която е ангажирана с почистването на отводнителните шахти, отчетоха, че 90% от тях в районите Одесос и Приморски са обработени. Наредено им беше приоритетно да проверяват състоянието на съоръженията в автомобилните подлези и други места, които, по време на обилни валежи, стават непроходими. 

По график във всички райони се извършва втора и на места вече трета коситба. Очаква се дейността да приключи до края на месец юни. Представители на районните администрации предстои да направят обход и да набележат местата, където ниските корони на дърветата пречат на водачите на автомобили, пешеходците и на сметопочистващите камиони тип „Норд“.  Работата на фирмите за косене ще бъде пренасочена и към премахване на издънките около дърветата, които правят непроходими тротоарите. В район Приморски този процес вече е започнал, около 200 широколистни дървета вече са обработени. 

2024 © Варна е