Мобилно меню

9 са новите почетни граждани на Варна

Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства, подчерта кметът Портних
9 са новите почетни граждани на Варна

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха отличията на изявени варненци на тържествена церемония в Летния театър вечерта на 15 август. По традиция наградите се дават на празника на града - Свето Успение Богородично.

"Винаги съм вярвал, че най-голямото богатство на Варна са хората, които живеят тук и обичат този град! Затова е прекрасно, че тази вечер уважаваме едни от най-достойните, които имат огромна заслуга за това нашата Варна да бъде символ на развитие, творчество и вдъхновение!", обърна се кметът към хората в Летния театър. Той допълни, че Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства.

"Последните четири години преминаха в кризи - световна пандемия, бежанска вълна от войната в Украйна, инфлацията и политически сътресения. Всичко това бе част от нашето ежедневие. Не беше лесно, но заедно доказахме, че можем да се справим с всичко. Варна излиза от кризите по-силна! Затова е важно да продължим напред – да завършим проектите и да започнем нови! Защото варненци заслужават най-доброто", каза Иван Портних.

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на: Примата на българската естрада Лили Иванова, актрисата Цветана Манева, художника Дарин Сотиров, писателя Борис Калинков, спасителя от пламналия влак Върбан Петков, директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, на първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева, както и един от създателите на този спорт във Варна Минка Ванкова. От името на Лили Иванова наградата взе нейният асистент Николай Недеков. Актрисата Цветана Манева ще получи отличието си през есента.

С почетен знак „За заслуги към Варна” - златен бяха удостоени Военноморският музей във Варна и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, както и Пенка Живкова, участвала в организирането на Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“, създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства, доц. Веселин Михалев, директор на ОУ „Добри Чинтулов“, Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата, и заслужилите деятели на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години - Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

Мария Чиприянова, доайен на варненската художествена гимнастика, и Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“ бяха отличени с почетен знак на кмета с лента.

След наградите последва тържествен концерт с участието на Стефан Георгиев, Искрен Пецов, звезди на Варненската държавна опера и Фолклорния ансамбъл Варна.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е