Мобилно меню

9 са новите почетни граждани на Варна

Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства, подчерта кметът Портних
9 са новите почетни граждани на Варна

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха отличията на изявени варненци на тържествена церемония в Летния театър вечерта на 15 август. По традиция наградите се дават на празника на града - Свето Успение Богородично.

"Винаги съм вярвал, че най-голямото богатство на Варна са хората, които живеят тук и обичат този град! Затова е прекрасно, че тази вечер уважаваме едни от най-достойните, които имат огромна заслуга за това нашата Варна да бъде символ на развитие, творчество и вдъхновение!", обърна се кметът към хората в Летния театър. Той допълни, че Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства.

"Последните четири години преминаха в кризи - световна пандемия, бежанска вълна от войната в Украйна, инфлацията и политически сътресения. Всичко това бе част от нашето ежедневие. Не беше лесно, но заедно доказахме, че можем да се справим с всичко. Варна излиза от кризите по-силна! Затова е важно да продължим напред – да завършим проектите и да започнем нови! Защото варненци заслужават най-доброто", каза Иван Портних.

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на: Примата на българската естрада Лили Иванова, актрисата Цветана Манева, художника Дарин Сотиров, писателя Борис Калинков, спасителя от пламналия влак Върбан Петков, директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова, на първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева, както и един от създателите на този спорт във Варна Минка Ванкова. От името на Лили Иванова наградата взе нейният асистент Николай Недеков. Актрисата Цветана Манева ще получи отличието си през есента.

С почетен знак „За заслуги към Варна” - златен бяха удостоени Военноморският музей във Варна и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, както и Пенка Живкова, участвала в организирането на Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“, създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства, доц. Веселин Михалев, директор на ОУ „Добри Чинтулов“, Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата, и заслужилите деятели на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години - Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

Мария Чиприянова, доайен на варненската художествена гимнастика, и Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“ бяха отличени с почетен знак на кмета с лента.

След наградите последва тържествен концерт с участието на Стефан Георгиев, Искрен Пецов, звезди на Варненската държавна опера и Фолклорния ансамбъл Варна.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е