Мобилно меню

Българският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" помогна на испански учени на остров Ливингстън

Спасителната акция била извършена при сложни хидрометеорологични условия
Българският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" помогна на испански учени на остров Ливингстън
20

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Алехандро Поланко благодари за спасяването на испански учени от екипажа на българския научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. 

"Както знаете, Българският атлантически институт и испанският му еквивалент имат много тесни връзки повече от 30 години. За първи път тази година България изпрати свои собствен кораб - „Св. Св. Кирил и Методий“, до Антарктида. По време на първото си плаване този кораб имаше възможността да помогне на 10 испански учени, които имаха затруднения на континента", разказа дипломатът. 

По данни на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Никола Вапцаров" и участник в еспредицията, на 16 февруари българският кораб извършил преход до плажа Байърс, за да прибере испански учен оттам при доста сложни хидрометеорологични условия. Ден по-рано на кораба били качени учени от Испания от базите „Габриел де Кастия“ (о-в Дисепшън) и „Хуан Карлос Първи“ (о-в Ливингстън), учен от Полша, работещ с испанците, както и български журналисти, слезли преди това на българската база „Св. Климент Охридски“. Част от испанските полярници и българските учени са били транспортирани до съседния остров Кинг Джордж, откъдето трябвало да се качат на самолет за Чили.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Косят зелените площи в центъра на Варна

Предстои обработка и на градските градини, ще бъдат засадени и фиданки
Косят зелените площи в центъра на Варна
50

Започна косене на тревни площи в централната градска част, съобщиха от район "Одесос". До момента са обхванати 24,65 дка зелени площи по бул. “Мария Луиза“,  бул. “Осми Приморски полк“, ул. “Антим І“, бул. “Сливница“, бул. “Пирин“, бул. “Съборни“, бул. “Цар Освободител“. След извозване на окосената трева обработките ще продължат край останалите булеварди и в градските градини. В момента се премахват механизирано дънери на дървета, с цел подготовка на места за предстоящо засаждане на фиданки в района на ул. “Иларион Макариополски“, ул. “Марко Балабанов“, ул. “Петър Енчев“, посочват още от районното кметство.

Дейностите по косене в район „Аспарухово“ се очаква да започнат след 20 март край главни улици - бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“. В периода от 15-и до 19-и март в района са възложени дейности по резитба на клони на големи улични дървета по заявление на граждани и поддръжка на живия плет пред сградата на районната администрация, съобщават оттам.

На територията на район "Младост" дейностите по косене също ще започнат на 20 март - край  основни булеварди и в парковете. В момента се премахват сухи и опасни дървета и се извършват резитби по заявления на граждани, посочват от районното кметство. В останалите райони на града също предстоят дейности по косене.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна