Мобилно меню

Бум на острите респираторни заболявания във Варна

Увеличава се броят и на пациентите с COVID-19
Бум на острите респираторни заболявания във Варна

Значително повишение на случаите на остри респираторни заболявания във Варна в периода от 6 до 12 октомври, отчитат от Регионалната здравна инспекция в морския град. През последната седмица случаите са 307, а за сравнение - през предходната те са били 175. Регистриран е и един пациент с грип. При 19 от пациентите с остри респираторни заболявания са настъпили усложнения.

Увеличава се и броят на пациентите с COVID-19 в област Варна, сочат данните на РЗИ. През изминалата седмица те са 134, а през предходната са били 100.

В имунизационния кабинет към РЗИ - Варна през отчетния период са извършени 745 имунизации срещу COVID-19, за сравнение през предходната седмица са имунизирани 698 лица. Няма имунизирани срещу жълта треска.

Извършени са 136 епидемиологични проучвания на лица, дали положителна проба за COVID-19, както и на 14 пациенти с други инфекциозни заболявания.

Издадени са общо 157 предписания за поставяне под карантина на положителни на COVID-19 лица и контактните им.

През периода от 6 до 12 октомври се отчита намаление на регистрираните чревни инфекции - от 23 през предходната до 13 през последната седмица. От новите случаи 10 са на ентероколити, 2 - на салмонела и 1 - на вирусен хепатит. 

През последната седмица са регистрирани и 6 пациенти с варицела, а през предходната са били само 2. Увеличили са се и случаите на скарлатина - през последната са 4, а през предходната са били 2.

За периода от 6 до 12 октомври няма регистрирани лица, ухапани от кърлеж.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е