Мобилно меню

Дейци на културата излязоха на протест в Деня на народните будители

Част от хората в сферата работят на заплата малко по-висока от минималната за страната
Дейци на културата излязоха на протест в Деня на народните будители

Артисти и служители в сферата на културата излязоха на протест в Деня на народните будители. Те настояват за повече пари в бюджета за следващата година, както за заплати, така и за ремонт на сгради и други дейности, съобщава БНТ. Към момента част от хората в сферата работят на заплата малко по-висока от минималната за страната, която е 780 лева.

Вместо да празнуват в деня на народните будители, културните дейци излязоха на протест.

"1300 лева е средната заплата, като младши експерти започват с 850 лева. Като видят заплатата и си тръгват", отбеляза Мирослава Кръстева, председател на секция "Архиви" към национална федерация "Култура".

"От 4-5-годишна възраст започват да се трудят. Неистов, ежедневен, многочасов труд. Сегашното положение е наистина обидно и срамно", изтъкна Свилен Симеонов, главен диригент на общински симфоничен оркестър "Симфониета София".

Притеснява ги не само ниското заплащане, но и условията, в които работят.

"Като нищо може би ще затворим всички театри в цялата страна. В Добричкия театър като седне зрителят столовете са такива, че с коленете си запушва ушите и не чува какво се случва на сцената, това не е реновирано от 1936 година, хора. Как искаме да влезе там зрител?", коментира Христо Мутафчиев, председател на САБ.

"Все още сме живи, мърдаме, дишаме, ритаме, можем и да хапем, ако е необходимо", подчерта Иво Йорданов, солист на Държавна опера - Варна.

Представители на редица културни институти протестираха днес. Смятат исканията си за справедливи, а целта им е единствено да запазят българската култура.

"Колко правителства се смениха, никакво внимание, все едно ние не съществуваме", заяви Диана Цолевска, актриса от Държавен куклен театър - Варна.

"Имаме постоянно отлив от артисти и техници и сценични служби", подчерта Ивайло Ненов, режисьор в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе.

В Благоевград 30 минути след отваряне на Регионалния исторически музей служителите излязоха на мълчалив протест. Пловдивската опера и артисти от други културни организации също се присъединиха към протеста. Те напомниха за най-наболелите проблеми в сферата. Не са доволни от ниския бюджет за култура. Настояват следващата година той да бъде увеличен от 0,4 на 1 процент.

"86 млн. лева на фона на милиардите, които се раздават в бюджета, кантарът не ги лови. Разходите от бюджета, които държавата прави са над 77 млрд. лева, ако сметне какво са 86 млн. на 77 млрд. ще видите, че говорим за по-малко от 1%. А този 1% е жизнено важен за работещите", отбеляза Любослав Костов от КНСБ.

"Аз им обещавам, след като бъде приет бюджета, ние ще седнем и тогава ще подпиша истински браншови договор - такъв, какъвто наистина можем да подпишем и ще работи за увеличаване на този бюджет", заяви министърът на културата Кръстю Кръстев.

Днешният протест на културните дейци е само първа крачка към това, което предстои, ако исканията им не бъдат удовлетворени, съобщава още БНТ.

2023 © Варна е
Още по темата: Варна Култура Протест
Още по темата: Варна Култура Протест

Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

След направената рехабилитация на съоръжението, големият шадраван в центъра на Варна вече радва всички
Заработи фонтанът на площад "Независимост" 

Фонтанът на площад "Независимост" вече работи след направената традиционна пролетна рехабилитация. Големият шадраван е сред любимите атракции на всички, които се разхождат в центъра на Варна. От няколко седмици работят и фонтаните до общината. 

Поетапно след задължителна проверка се пускат и всички градски чешми, включително и тези в Морската градина. 

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан
Още по темата: Ремонт Чешма Варна Фонтан