Мобилно меню

Диетична храна за 130 варненчета със специални нужди осигурява Общината

Над 3000 са малките клиенти на Комплекса за детско хранене
Диетична храна за 130 варненчета със специални нужди осигурява Общината

3400 деца са активните абонати, записани в електронната система за продажба на ваучери за храна на общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“ към месец август. С внедряването на системата в началото на месец юни, броят на децата, ползващи услугата на детските кухни, се увеличи, отчитат от предприятието.

Комплексът приготвя храна за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, съобразно изискванията за рационално и диетично хранене в кърмаческа и ранна детска възраст. Храната се приготвя в кухненските блокове на 12 ясли, за децата посещаващи детски заведения и в три детски кухни, за малчугани, които не посещават детски заведения.

За периода от 1 юни до момента, среднодневно през работните дни храна получават 2 400 деца, а в събота и неделя - 1 800. През същия период е приготвена храна и за деца със специфичен режим на хранене, по четири предварително утвърдени диетични менюта - общо за 130 деца. Осигурява се общ режим на хранене в детските ясли среднодневно за 1 100 деца и в  яслените групи на детските градини, среднодневно за 380 деца.

През летния период, не се наблюдава спад в броя на децата в детските ясли и яслените групи на детските градини, ползващи услугата хранене, посочват от Комплекса за детско хранене.

Служители от предприятието, в рамките на работното време, са на разположение, за въпроси, сигнали, продажба и др. Повече информация на адрес: opkdhvarna.com

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е