Мобилно меню

До средата на май ще заработят всички фонтани и градски чешми във Варна

Очаква се осветлението в Морската градина да е изцяло подменено до месец, а лятното зацветяване ще започне след Гергьовден
До средата на май ще заработят всички фонтани и градски чешми във Варна

От 1 до 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа съоръженията, по време на редовната оперативка на всички административни звена в Община Варна. Фонтанът до сградата на Общината има нужда от по-сериозен ремонт, не само от поддръжка, за което е назначено обследване.

В същия период поетапно ще бъдат пуснати и градските чешми, включително тези в Морската градина. Кметът Благомир Коцев нареди проверка на чешмата на крайбрежната алея под сцена „Раковина“, възможностите за възстановяване на арката и водоподаването към нея.

Договорите за пътна поддръжка са подписани и започва поетапната рехабилитация на улици, като приоритетните участъци са посочени от съответните райони. От общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ увериха също, че на 1 юни Морската градина ще свети с подменено осветление.

По време на срещата стана ясно още, че лятното зацветяване на парка започва след Гергьовден със сезонни растения, а през есента ще се приложи проектът за озеленяване с многогодишна растителност. Представителното зацветяване на булевардите „Княз Борис I“, „Мария Луиза“ и „Владислав Варненчик“ също започва след великденските празници.

По график се извършва и косенето във всички райони на общината. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път тази година.

Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани, информира заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост. Кметът Коцев поиска от районните администрации списък на подлезите, които да бъдат приоритетно заложени в списък за рехабилитация на осветлението, да бъдат измити и пребоядисани по примера на подлеза на автогарата.

Кметът възложи още да се сформира работна група, която да обследва всички асансьори и платформи за хора в неравностойно положение, да направи анализ на договорите за поддръжка и да състави цялостен доклад за състоянието на съоръженията, повечето от които към момента не работят.

Друга работна група от няколко общински дирекции ще се занимава с колелетата и тротинетките, които се отдават под наем и се разполагат върху общинска собственост. Към момента общината не е издавала разрешение за извършване на търговска дейност, стана ясно по време на оперативката.

Наредено беше още да се провери състоянието на обществените тоалетни, възможностите за отдаването им на концесия и привеждането им в унифициран вид, включително на тези в Морската градина.

Близо 150 тона отпадъци са извозени към сметището в село Вълген по време на кампанията за почистване на Варна, отчетоха от екоотдела на Общината. Кметът Коцев съобщи, че почистващата фирма е поела ангажимент през летните месеци да мие пешеходната зона, водеща до Морската градина, два пъти седмично.

2024 © Варна е

Ремонтират пътната настилка на Аспаруховия мост

Тази седмица се очаква да започне и ремонтът на бул. "Цар Освободител"
Ремонтират пътната настилка на Аспаруховия мост

От 8:00 часа на 18 юни, вторник, започват ремонтно-възстановителни дейности по участъци с нарушена пътна настилка на Аспаруховия мост. Дейностите ще започнат по източното платно (посока Бургас - Варна). За целта ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от община Варна. Ремонтните дейности ще продължат и на 19 юни, сряда, също от 8:00 часа, когато ще се работи по западното платно (посока Варна - Бургас).

Рехабилитация на пътната инфраструктура се извършва в целия град.

В район "Приморски" около 46% от настилката, която ще се ремонтира е фрезована, а 33% вече и изпълнена. В момента се работи по улиците "Селиолу", "Н. Геров", "М. Лазаров" и други, отчетоха от районното кметство. Около 30% от ремонтните дейности в район "Младост" също са изпълнени. Запълват се дупките по улицата, която е най-тежко състояние – ул. "Вяра". Една трета от рехабилитация в район "Вл. Варненчик" също е приключила. Тази седмица се очаква да започне и ремонтът на бул. "Цар Освободител", който също е в недобро състояние. Предстоят да започнат ремонтните дейности в район "Одесос".

До края на месеца ще бъде временно спрян за срок от две седмици светофарът откъм локалното платно паралелно на бул. "Княз Борис I" преди кръговото на "Почивка" (посока от курортните комплекси към центъра на Варна). На същия светофар ще бъдат поставени пътни бордюри – тип делиниатори, забраняващи левия завой за пътуващите от Варна автомобили в посока курортните комплекси по ул. "Янаки Богданов". Достъпът към улицата ще се осъществява с обратен завой на следващото кръгово кръстовище.

2024 © Варна е