Мобилно меню

Градски автобуси във Варна ще возят пътници и през нощта за лятото

До 1 след полунощ ще има автобуси по линиите 7, 17, 20, 31 и 148
Градски автобуси във Варна ще возят пътници и през нощта за лятото
3593

Градски транспорт с удължено работно време ще има във Варна това лято. Решението беше взето с почти пълно мнозинство на заседание на Общинския съвет.

Пет автобусни линии – 7, 17, 20, 31 и 148, ще осигуряват превоз на пътници до 1:00 часа след полунощ, с реципрочни часове от крайните точки. Те ще свързват центъра с крайните квартали.

Първоначално предложението бе автобусите да пътуват с удължен график в периода 1 юни – 30 септември, но съветниците приеха нощният транспорт да работи през активния туристически сезон – от 15 юни до 15 септември.

Гласувана бе и промяна в транспортната схема на Варна с цел улеснение на пътуващите към селищни образувания Боровец – юг и Боровец – север. По маршрута на автобусна линия 46 ще бъде разкрита нова автобусна спирка „Санта Мария“, между спирки „Голям обръщач – Боровец“ и „Галата – обръщач“, и ще се обслужва двупосочно. В тази връзка ще бъде променено маршрутното разписания на линия 46.

Съветниците одобриха и икономическата рамка за дейността на обществения превозвач във Варна за периода 1 януари – 23 октомври 2023 г.  Възнаграждението на километър маршрутен пробег е в размер на 12 973 000 лв., или 1.5413 лв./км без ДДС. Транспортната задача за периода е 8 417 000 км.

Друго решение, взето с пълно единодушие днес, бе Община Варна да отпусне близо 3,96 млн. лева за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради.  87 сдружения на собствениците са одобрени за общинско финансиране за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване на сградите.

Тези документи са задължителна част от процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“. Съгласно програмата разходите за тяхното изготвяне се поемат от кандидатите, но Община Варна реши да подпомогне сдруженията на собствениците, като осигури заемообразно финансиране. Средствата по-късно ще се възстановят на общината.

С решение на местния парламент Община Варна ще кандидатства с проектно предложение за безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост за основен ремонт на Дома за стари хора „Гергана“.  Предвиждат се редица дейности, с които да се създадат по-добри условия за живот на възрастните хора.

2023 © Варна е

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е