Мобилно меню

Хиляди българи у нас и по света играха хоро за 3 март по инициатива на читалището във варненския квартал Аспарухово

Във "Владиславово" с шествие и военен ритуал почетоха националния празник
Хиляди българи у нас и по света играха хоро за 3 март по инициатива на читалището във варненския квартал Аспарухово
110

За осма поредна година инициативата "Пробуждане с хоро" на читалище "Просвета 1927" във варненския квартал Аспарухово, обедини българи от различни части на страната, а и от различни точки на света, навръх националния празник 3 март. Точно в 12 часа те се хванаха на хоро, за да покажат, че българският дух е жив и българите се гордеят с корените, традициите и историята си, където и да се намират. Във варненския квартал Аспарухово празникът беше отбелязан и с фолклорен концерт пред читалището.

Националният празник беше отбелязан и в район "Владислав Варненчик" на морската столица. Загиналите за Свободата на България бяха почетени с шествие, военен ритуал и поднасяне на венци и цветя.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
36

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна