Мобилно меню

Хиляди българи у нас и по света играха хоро за 3 март по инициатива на читалището във варненския квартал Аспарухово

Във "Владиславово" с шествие и военен ритуал почетоха националния празник
Хиляди българи у нас и по света играха хоро за 3 март по инициатива на читалището във варненския квартал Аспарухово

За осма поредна година инициативата "Пробуждане с хоро" на читалище "Просвета 1927" във варненския квартал Аспарухово, обедини българи от различни части на страната, а и от различни точки на света, навръх националния празник 3 март. Точно в 12 часа те се хванаха на хоро, за да покажат, че българският дух е жив и българите се гордеят с корените, традициите и историята си, където и да се намират. Във варненския квартал Аспарухово празникът беше отбелязан и с фолклорен концерт пред читалището.

Националният празник беше отбелязан и в район "Владислав Варненчик" на морската столица. Загиналите за Свободата на България бяха почетени с шествие, военен ритуал и поднасяне на венци и цветя.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Увеличават средствата за чистота във Варна

С предложените промени бюджетът в сферата трябва да достигне 51,5 млн. лева
Увеличават средствата за чистота във Варна

С 4 500 000 лева ще бъдат увеличени средствата за почистване във Варна. Комисията по финанси и бюджет одобри актуализация на план-сметка "Чистота", като окончателно решение ще вземе Общинският съвет при своето следващо заседание.

С промените бюджетът за чистота става 51,5 млн. лева. Най-голямо увеличение се предвижда на средствата за почистване и поддържане на чистотата на местата, предназначени за обществено ползване. През летния туристически сезон е необходимо да бъдат зачестени дейностите, свързани с ръчно и механизирано почистване на уличните платна, спирките, площадите, пешеходните зони, детските и спортните площадки, беше изтъкнато по време на заседанието. За тази цел съветниците дадоха съгласието си средствата да бъдат увеличени от 6,6 млн. лв. на малко над 8,57 млн. лева.

Допълнителни 2 млн. лева ще бъдат осигурени за изграждане на Клетка 2 на Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Варна, Аксаково и Белослав. Актуализация ще се направи и на средствата за текущо почистване и поддържане на отводните канали и дерета, като в бюджета са заложени още 350 хил. лева. Заложени са и допълнителни 140 хил. лева за изпълнение на стар договор за зимно поддържане на пътища, улици и булеварди.

Средствата за актуализация на планираните разходи ще бъдат осигурени от бюджета. Към средата на годината е отчетено преизпълнение на приходите от местни данъци и такси, като се очаква тази тенденция да се запази, отбелязват от пресцентъра на варненския общински съвет.

На днешното заседание на финансовата комисия към местния парламент стана ясно също, че Варна има 31 одобрени проекта за саниране със средства по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. В 10 от сградите има обекти, които са собственост на Община Варна, и за успешната реализация на предложенията е необходимо съфинансиране в размер до 1,862 млн. лева с ДДС. Членовете на комисията дадоха съгласието си за осигуряване на средствата, които ще бъдат заложени в общинските бюджети за следващите две години.

2024 © Варна е