Мобилно меню

Изграждат нова съдебна палата на мястото на Цирковата площадка

Дългоочакваната сграда ще обедини под един покрив всички съдилища и прокуратури във Варна
Изграждат нова съдебна палата на мястото на Цирковата площадка
35

Отстранени са всички административни пречки във връзка с подсигуряването на терен за изграждане на нова съдебна сграда в град Варна, в която да бъдат преместени всички съдилища и прокуратури, съобщават от областната управа. Това е възможно в резултат от издадени заповеди на областния управител на област с административен център Варна Марио Смърков за изземване на държавни имоти, представляващи 26 обекта, разположени върху терен, известен като бившата "Циркова площадка", спечелени чрез няколко съдебни дела.

Приемо-предавателен протокол за частта от парцела за съдебната власт е изготвен на 26 януари 2023г., в момента са в ход технически процедури по документалното отразяване на прехвърлянето. Инициативата е наложена от битовите условия на работа на съдебните институции и юридическата общност в град Варна.

Нито една съдебна институция в морската столица не се помещава в сграда, проектирана и строена за осъществяването на правосъдна дейност. Такова е положението от създаването на съдебната власт в града вече над 140 години. Това води след себе си редица проблеми. Липсват достатъчно на брой съдебни зали, а обособените за целта са с редица архитектурните ограничения. В нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 посетители, едновременно, без това да им създава дискомфорт. Битовите условия на работа в сградите не отговарят на нормативните изисквания за магистрати, служителите, адвокатурата, охраната, конвоиращата дейност и гражданите.

Особено тежък е този проблем в Окръжния съд, в който за 67 съдии има общо три помещения - по едно за всяко отделение, пригодени за съдебни зали, в които може нормално да се правораздава. Средно на година в тях се разглеждат над 7000 дела, голяма част от които са с висок обществен интерес и с голям брой участници в съдебния процес. Производствата са дълги и често продължават в повече от един заседателен ден, което блокира работата на останалите съдии и забавя други дела. Справянето е с цената на много компромиси и лични усилия.

Апелативния съд във Варна разполага с една съдебна зала , в която 21 съдии разглеждат въззивни дела от 6 окръжни съдилища. Средно на година в тази единствена зала се разглеждат около 2 хиляди дела.

Критично е положението в Районен съд – Варна. Институцията е разположена в бивше общежитие, сградата е с огромна цепнатина и няма как да бъде укрепена. Средно на година в тези условия 55 съдии разглеждат около 30 хиляди дела.

Административен съд – Варна се намира в етаж от административна сграда. Разполага с 4 зали, като средно на година разглежда над 3 300 дела. Работните помещения са без достъп до свеж въздух и слънчева светлина.

2023 © Варна е

Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк

Звезден гост на проявата ще е един от най-добрите приятели на зоологическата градина в морската столица – рапърът 100 Кила
Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк
91

За поредна година Варненският зоопарк ще отбележи Деня на детето – 1 юни със специално подготвена програма.

Тази година е планиран мащабен концерт, който да зарадва всички посетители на зоологическата градина в празничния ден. Специален гост на концерта ще бъде един от най-големите приятели и спомоществователи на Варненския зоопарк – рапърът Явор Янакиев, популярен като 100 Кила.

За Международния ден на детето от зоологическата градина в морската столица са планирали много песни, танци, забавни игри и награди. В специалния концерт ще се включат също представители на Частно средно Училище „Мечтатели“, Клуб за Народни Танци "Моряците" , Arsen Magic, Игралница-занималница, Dentaprime. Сцената ще бъде отворена и за всяко дете, което иска да се похвали с таланта си в празничния ден. Тържествата в зоопарка започват в 11 часа.

2023 © Варна е