Мобилно меню

Изграждат още 41 километра велоалеи във Варна за 8 милиона лева

Целта е това да облекчи значително автомобилния трафик
Изграждат още 41 километра велоалеи във Варна за 8 милиона лева

Варна може да има нови 41 километра велоалеи. Осигуряването на бърза велосипедна връзка между отделните квартали с центъра на града и Морската градина ще облекчи значително автомобилния трафик.

Проектът е за близо 8 милиона лева. Предвидена е и връзка през Аспарухов мост, която може да се изгради в партньорство с Агенция "Пътна инфраструктура" при ремонта на съоръжението.

С всяка година във Варна велосипедистите стават все повече, но не и велоалеите. Ето какво коментират велосипедисти пред камерата на БНТ:

"Варна е добре в сравнение с миналото, но има какво да се желае. В центъра в общи линии е добре, за кварталите - трудно. Някъде се сблъскваме с пешеходци, те се извиняват на нас по тротоарите, ние на тях".

 "Хубаво е на всички улици да има велоалеи, а то има ограничено предлагане на такива екстри".

Проблем в придвижването е и липсата на маркировка и прегради там, където се пресичат пътищата на коли, велосипедисти и пешеходци.

"Те са проектирани изцяло върху тротоарите, отнемайки пешеходното пространство, трябва да бъдат препроектирани наново", заяви пред БНТ Евгени Балев от местен велоклуб.

Велоалеите в града са недостатъчни, затова колелото не може да се превърне в алтернатива на колата, смятат варненци.

В общината във Варна отчитат увеличения интерес към придвижването с велосипед и предвиждат израждането на още трасета.

"Във всички райони на Варна има изградена велоалейна мрежа, общата ѝ дължина е около 35 километра. Все по-често се използват велоалеите и велосипедното движение. Съдим за това по постоянно постъпващите предложения към нас за нови велотрасета, за нови разширения на велосипедната мрежа", отбеляза Тихомир Тимов, началник отдел "Общинска инфраструктура", Община Варна.

От общината обясниха още, че при планирането на основен ремонт на улица или булевард се разглежда възможността за изграждането на велоалея. Следващото предизвикателство ще бъде проектирането на такава по Аспаруховия мост при реконструкцията на съоръжението.

2023 © Варна е / източник: БНТ; снимки: Открий колелото / Find the bike

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е