Мобилно меню

Изграждат още 41 километра велоалеи във Варна за 8 милиона лева

Целта е това да облекчи значително автомобилния трафик
Изграждат още 41 километра велоалеи във Варна за 8 милиона лева

Варна може да има нови 41 километра велоалеи. Осигуряването на бърза велосипедна връзка между отделните квартали с центъра на града и Морската градина ще облекчи значително автомобилния трафик.

Проектът е за близо 8 милиона лева. Предвидена е и връзка през Аспарухов мост, която може да се изгради в партньорство с Агенция "Пътна инфраструктура" при ремонта на съоръжението.

С всяка година във Варна велосипедистите стават все повече, но не и велоалеите. Ето какво коментират велосипедисти пред камерата на БНТ:

"Варна е добре в сравнение с миналото, но има какво да се желае. В центъра в общи линии е добре, за кварталите - трудно. Някъде се сблъскваме с пешеходци, те се извиняват на нас по тротоарите, ние на тях".

 "Хубаво е на всички улици да има велоалеи, а то има ограничено предлагане на такива екстри".

Проблем в придвижването е и липсата на маркировка и прегради там, където се пресичат пътищата на коли, велосипедисти и пешеходци.

"Те са проектирани изцяло върху тротоарите, отнемайки пешеходното пространство, трябва да бъдат препроектирани наново", заяви пред БНТ Евгени Балев от местен велоклуб.

Велоалеите в града са недостатъчни, затова колелото не може да се превърне в алтернатива на колата, смятат варненци.

В общината във Варна отчитат увеличения интерес към придвижването с велосипед и предвиждат израждането на още трасета.

"Във всички райони на Варна има изградена велоалейна мрежа, общата ѝ дължина е около 35 километра. Все по-често се използват велоалеите и велосипедното движение. Съдим за това по постоянно постъпващите предложения към нас за нови велотрасета, за нови разширения на велосипедната мрежа", отбеляза Тихомир Тимов, началник отдел "Общинска инфраструктура", Община Варна.

От общината обясниха още, че при планирането на основен ремонт на улица или булевард се разглежда възможността за изграждането на велоалея. Следващото предизвикателство ще бъде проектирането на такава по Аспаруховия мост при реконструкцията на съоръжението.

2023 © Варна е / източник: БНТ; снимки: Открий колелото / Find the bike

Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Трудности се срещат във всички райони на града предвид нарасналите нужди от паркоместа
Варненци се жалват от проблеми с паркирането

Община Варна ще засили проверките за нерегламентирано паркиране на автомобили по и в близост до велоалеите. Това стана ясно след сигнал по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев. По думите на граждани чести нарушения има на алеята за велосипеди в близост до стадион "Спартак", по протежението на бул. "В. Левски". Те поискаха при възможност велоалеята да бъде отделена с делиниатори или да бъде маркирана в цвят. От администрацията посочиха, че "Общинска полиция" и сега контролира отсечката, но въпреки това там често се наблюдават нарушения.  

Други граждани поискаха ул. "Д-р Стоян Златаров" да стане еднопосочна и живущите да имат възможност да паркират в едната лента на пътното платно. Недостигът на паркоместа се е усетил, след като два нови парцела по улицата се застрояват. Идеята е да се промени статутът на улицата, а движението по съседната да е в обратна посока. От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" поеха ангажимент, да прегледат точните габарити на платното, както и да изследват интензитета на движение на автомобили. След това  ще се организира работна среща, в която ще се поканят заинтересованите лица и ще се предложат решения.

По време на приемния ден беше повдигнат и въпросът за свободния достъп на граждани до стадиона в близост до спортен комплекс "Локомотив", както и за неправилното паркиране около него. По случая общинското предприятие "Спорт Варна" ще направи проверка.  

Живущи на ул. "Васил Петлешков" в район "Приморски" поискаха да бъдат изградени нови 20 паркоместа, предвид нарасналите нужди на района. По думите им те са били заложени при ремонтни дейности там, но не са били реализирани. Общински експерти ще направят проверка на място, за да преценят дали да се изградят паркоместа на тревна фуга. Успоредно с това ще се търсят и възможности за финансиране, тъй като средствата по проекта са изчерпани. От ресорната дирекция се ангажираха още да съдействат за изграждането на изкуствени неравности по улицата с цел да се ограничи скоростта на преминаване на автомобилите.

Собственици на имоти в местност "Карантината" изложиха аргументите си против строеж на голяма жилищна сграда в района. Те се притесняват, че може да бъде издадено разрешение за строеж без необходимата екологична оценка, а по думите им имотът попада в "Натура 2000". Подали сме сигнали до всички заинтересовани институции, посочиха гражданите. От общинската администрация поискаха да се запознаят с изходните данни по случая и да потърсят становище на "Геозащита" и други институции.

Живущи в района на ул. "Топола" и ул. "Чинар" се жалваха, че вече 10 години живеят на улица, която е неасфалтирана. По силата на тристранен договор от 2015 г. между инвеститора, Община Варна и фирмата – изпълнител, строителят е трябвало да асфалтира улицата, но не е изпълнил ангажимента си. Община Варна ще направи проверка по случая. Със съдействието и на районното кметство „Младост“ ще се търсят варианти да се направи текущ ремонт или да се потърсят възможности за цялостно изграждане.

2024 © Варна е