Мобилно меню

Използваме ли Интернет в дома си проверява НСИ с проучване

336 варненски домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори в периода от април до юни 2023 година
Използваме ли Интернет в дома си проверява НСИ с проучване
169

Анкетно изследване "Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2023 година" ще проведе Националният статистически институт в периода от април до юни. Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно управление, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

В периода април - юни 2023 г. 336 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за лицата, членове на домакинството на възраст между 16 и 74 навършени години, съобщават от НСИ.

Домакинствата, подлежащи на анкетиране са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. При посещенията си в домакинствата всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта и ще предостави писмо във връзка с изследването.

В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Белослав, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Провадия и Суворово, както и в селата: Аспарухово, Бозвелийско, Горен Чифлик, Дъбравино, Каменар, Климентово и Момчилово.

По данни на същото проучване, проведено в област Варна за 2022 г. 87.7% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 83.1% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Мъжете в областта са по-активни от жените, като 84.0% от тях използват редовно интернет, при 82.1% за жените.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2023 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“ - „Бизнес статистика“, „Информационно общество“: https://www.nsi.bg/node/2805/.

Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в съответната страна и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

От НСИ изказват предварителна благодарност на всички домакинства, които ще се включат в проучването и ще окажат "сътрудничеството при представянето на страната ни в европейската общност."

2023 © Варна е

Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк

Звезден гост на проявата ще е един от най-добрите приятели на зоологическата градина в морската столица – рапърът 100 Кила
Специален концерт за 1 юни подготвя Варненският зоопарк
75

За поредна година Варненският зоопарк ще отбележи Деня на детето – 1 юни със специално подготвена програма.

Тази година е планиран мащабен концерт, който да зарадва всички посетители на зоологическата градина в празничния ден. Специален гост на концерта ще бъде един от най-големите приятели и спомоществователи на Варненския зоопарк – рапърът Явор Янакиев, популярен като 100 Кила.

За Международния ден на детето от зоологическата градина в морската столица са планирали много песни, танци, забавни игри и награди. В специалния концерт ще се включат също представители на Частно средно Училище „Мечтатели“, Клуб за Народни Танци "Моряците" , Arsen Magic, Игралница-занималница, Dentaprime. Сцената ще бъде отворена и за всяко дете, което иска да се похвали с таланта си в празничния ден. Тържествата в зоопарка започват в 11 часа.

2023 © Варна е