Мобилно меню

Кампания "Лято без риск" провеждат на входа на Морската градина

Инициативата е тази вечер, от 18:30 часа
Кампания "Лято без риск" провеждат на входа на Морската градина

Традиционната кампания "Лято без риск" ще се проведе днес от 18.30 ч. до 19.30 ч., на площад "Антон Новак" на входа на Морската градина. Очаква се в инициативата да се включат повече от 100 деца и младежи.

Ще има специални щандове, на които ще бъде предоставена информация за различните видове рискове, с които се сблъскват младите хора. Доброволци от превантивните клубове към дирекция "Превенции" ще информират за последиците от рисковото поведение. Полицейски служители ще правят демонстрации с дрегер тестове. На специално изградени трасета гражданите ще имат възможност чрез алко- и нарко- очила да изпитат ефекта върху възприятията, който предизвиква употреба на алкохол или наркотик. Медицински специалисти ще правят безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, хепатит В и хепатит С в мобилен медицински кабинет, разположен до Слънчевия часовник.

С танцово шоу тази година в кампанията ще се включат младите танцьори от Creators Dance Center. Ще има разнообразни интерактивни игри с награди.

Организатор на събитието е дирекция "Превенции" на Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна, "Лято без риск" 2017

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е