Мобилно меню

Кметът на Владиславово: Благодаря ви, че създадохме истинско гражданско общество в нашия район!

Вече не гледат на "Владислав Варненчик" като на краен квартал, а като началото на Варна, а защо не и най-добрият за живеене район, отбеляза Николай Костадинов навръх празника на района
Кметът на Владиславово: Благодаря ви, че създадохме истинско гражданско общество в нашия район!
142

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена - 21 май, своя празник отбелязва варненският район "Владислав Варненчик". Кметът Николай Костадинов поздрави всички жители на района и им благодари, че заедно следват обща цел.

"Създадохме заедно истинско гражданско общество, което работи, защото има чуваемост и в двете посоки, защото имаме обща кауза - просперитета на нашия Район "Владислав Варненчик". Това е причината, да не гледат вече на нас, като на краен квартал, а като началото на Варна, а защо не и като на най-добрия за живеене Район!"

Николай Костадинов призна, че има още доста работа, която още може да се свърши за район "Владислав Варненчик".

Изборът на датата 21 май за празник на Район "Владислав Варненчик" съвсем не е случаен. Свързан е с историята за изцеление на родено през 1890 г. сляпо дете, което проглежда, след като му измиват очите в изворчето в местността "Ментеше". Преди това Св. Елена се явява в съня на майката на момиченцето с напътствия, а местните хора, в знак на благодарност на Св. равноапостоли Константин и Елена, издигат параклиса.

"И така до наши дни - традицията е запазена, празненствата са винаги на този свят ден, в който предците ни са определили! Нека заедно и със закрилата на Св. равноапостоли Константин и Елена да бъдем здрави щастливи в тези светли дни! Честит празник на Район "Владислав Варненчик"! Честито и на всички именици! Бъдете здрави!", пожелава Николай Костадинов.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
21

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна