Мобилно меню

Кулинарният фестивал "Да споделим Никулден" ще се проведе на 3 декември

Отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират кулинарни умения, талант и въображение, като се представят с оригинални ястия и специалитети
Кулинарният фестивал "Да споделим Никулден" ще се проведе на 3 декември

Единадесетото издание на Кулинарния фестивал с благотворителен базар „Да споделим Никулден” и тази година ще се проведе в Grand Mall. На 3 декември от 11:30 на ниво 2 в големия търговски център във Варна ще разположат своите щандове, заредени с кулинарни изкушения, ученици, студенти и ресторантьори. Събитието се организира от Варненската туристическа камара с подкрепата на Община Варна и Българската асоциация за кулинарна култура.

Фестивалът е със състезателен елемент, като кулинарните постижения ще бъдат оценявани от жури с председател шеф Петър Йоргов и членове шеф Петър Бураков и шеф Ани Боланд. Участниците ще се представят в две групи – учебни заведения и ресторанти, в три категории – предястие, основно ястие, десерт. Ще има и кулинарен щанд с кетъринг специалитети. Най-добрите ще получат дипломи и купи, а за отборите на училищата представители на бизнеса са осигурили и предметни награди.

Отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират кулинарни умения, талант и въображение, като се представят с оригинални ястия и специалитети, които гостите и жителите на Варна могат да закупят и споделят със своите семейства, близки и приятели.

Всички ястия ще се продават благотворително. По традиция със събраните средства участниците ще подкрепят Дома за стари хора „Гергана“. Призивът на фестивала е да сгреем сърцата на неговите обитатели със съпричастност и вяра в доброто.

Благородната инициатива се приветства от училищата с обучение по професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. Те вярват, че публичните изяви на техните възпитаници допринасят за утвърждаване престижа на професията „Готвач“ и за мотивацията на бъдещите кадри за туризма. Това мнение се подкрепя и от бизнеса, който през последните години изпитва остра нужда от млади специалисти. Така кулинарният празник обединява бизнеса и учебните заведения в търсенето на пътища към сътрудничество, приемственост и издигане на имиджа на професиите в туризма.

Кулинарният фестивал „Да споделим Никулден” е съпроводен от музикално-артистична програма, което го превръща в очакван празник за града. А организаторите се надяват, че гостите на събитието отново ще уважат труда на ентусиазираните участници от средни училища и професионални гимназии от Варна, Провадия, Игнатиево, Долни чифлик, Синдел, Добрич и Бургас, както и от колежите по туризъм във Варна, и Бургас. Своето майсторство и професионализъм ще демонстрират и ресторанти, сред които са представители на Кк „Св. св. Константин и Елена“, Къмпинг и вилно селище „Лагуна”, Хотел и казино „Интернационал”, „Грифид” хотели, Ресторант „Стария чинар” и др.

2023 © Варна е

До 15 септември приключва ремонтът на бул. "Христо Смирненски"

Големият ВиК-ремонт в района на УМБАЛ "Св. Марина" се очаква да приключи до края на юли
До 15 септември приключва ремонтът на бул. "Христо Смирненски"

Ремонтът на бул. "Христо Смирненски" може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ "Св. Марина". Входът и изходът на болницата попадат в обхвата на големия ВиК ремонт, който в този обект се очаква да приключи около 25 юли.

Това стана ясно на координационна среща, свикана от кмета Благомир Коцев, с участието на ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор проф. д-р Силва Андонова, управителят на "Водоснабдяване и канализация – Варна" инж. Веселин Русев и представители на строителите фирми, които изпълняват и ВиК-ремонтите, и пътните участъци.

Поради чести ВиК аварии, свързани с подмяната на стария водопровод, пред входа на болницата и в района около нея, включително по бул. "Христо Смирненски", има пропадания на пътното платно. Те възпрепятстват придвижването на линейките, на пациентите и на медицинските специалисти. По думите на проф. Андонова персоналът на болницата, който работи на няколко смени, среща ежедневни проблеми с пешеходното преминаване от спирките на градския транспорт до работното място, поради липса на пътна настилка и прекъснати тротоари. По време на авария болницата има затруднения с достигането на водата до последните етажи, допълни още директорът на лечебното заведение и призова строителите и общината да забързат ремонтите и асфалтирането на бул. "Христо Смирненски".

Управителят на ВиК дружеството обяви, че на 10 юли започва подмяната на стария водопровод в участъка от светофара на ул. "Мир" до паркинга на болницата. Пропаданията и дупките ще бъдат запълнени още в първия ден от работата на екипите. Осигурена е необходимата механизация, доставени са материалите. Строително-монтажните работи ще бъдат координирани с ръководството на болницата, допълни той. Русев пое и ангажимент подмяната на т.нар. "руски" водопровод до приключи за около две седмици, след което непрекъснатите аварии да бъдат преустановени, а съоръжението да бъде въведено в експлоатация.

По държавния проект за изграждането на новия водопровод в участъка работата е приключила, докладваха още от ВиК дружеството. Пътностроителните фирми увериха, че могат да започнат с цялостното асфалтиране на булеварда. При полагането на плътната смес той ще бъде затварян на части, така че да не се затруднява движението. Директорът на "Градски транспорт" Николай Антонов увери, че автобусите в района ще се движат на непрекъснат режим в съответствие с ремонтите и съгласно временната организация на движението, за да се улеснят пациентите и работещите в болницата. В участъка от ул. "Подвис" до ул. "Прилеп" е готово уличното осветление, остава изграждането на част от бордюрите и полагането на места на биндер.

2024 © Варна е