Мобилно меню

Кулинарният фестивал "Да споделим Никулден" ще се проведе на 3 декември

Отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират кулинарни умения, талант и въображение, като се представят с оригинални ястия и специалитети
Кулинарният фестивал "Да споделим Никулден" ще се проведе на 3 декември

Единадесетото издание на Кулинарния фестивал с благотворителен базар „Да споделим Никулден” и тази година ще се проведе в Grand Mall. На 3 декември от 11:30 на ниво 2 в големия търговски център във Варна ще разположат своите щандове, заредени с кулинарни изкушения, ученици, студенти и ресторантьори. Събитието се организира от Варненската туристическа камара с подкрепата на Община Варна и Българската асоциация за кулинарна култура.

Фестивалът е със състезателен елемент, като кулинарните постижения ще бъдат оценявани от жури с председател шеф Петър Йоргов и членове шеф Петър Бураков и шеф Ани Боланд. Участниците ще се представят в две групи – учебни заведения и ресторанти, в три категории – предястие, основно ястие, десерт. Ще има и кулинарен щанд с кетъринг специалитети. Най-добрите ще получат дипломи и купи, а за отборите на училищата представители на бизнеса са осигурили и предметни награди.

Отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират кулинарни умения, талант и въображение, като се представят с оригинални ястия и специалитети, които гостите и жителите на Варна могат да закупят и споделят със своите семейства, близки и приятели.

Всички ястия ще се продават благотворително. По традиция със събраните средства участниците ще подкрепят Дома за стари хора „Гергана“. Призивът на фестивала е да сгреем сърцата на неговите обитатели със съпричастност и вяра в доброто.

Благородната инициатива се приветства от училищата с обучение по професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. Те вярват, че публичните изяви на техните възпитаници допринасят за утвърждаване престижа на професията „Готвач“ и за мотивацията на бъдещите кадри за туризма. Това мнение се подкрепя и от бизнеса, който през последните години изпитва остра нужда от млади специалисти. Така кулинарният празник обединява бизнеса и учебните заведения в търсенето на пътища към сътрудничество, приемственост и издигане на имиджа на професиите в туризма.

Кулинарният фестивал „Да споделим Никулден” е съпроводен от музикално-артистична програма, което го превръща в очакван празник за града. А организаторите се надяват, че гостите на събитието отново ще уважат труда на ентусиазираните участници от средни училища и професионални гимназии от Варна, Провадия, Игнатиево, Долни чифлик, Синдел, Добрич и Бургас, както и от колежите по туризъм във Варна, и Бургас. Своето майсторство и професионализъм ще демонстрират и ресторанти, сред които са представители на Кк „Св. св. Константин и Елена“, Къмпинг и вилно селище „Лагуна”, Хотел и казино „Интернационал”, „Грифид” хотели, Ресторант „Стария чинар” и др.

2023 © Варна е

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е