Мобилно меню

Мащабен ремонт на Аспаруховия мост планират за догодина

Заради полагане на водопровод, ВиК – Варна започва изкопни дейности по бул. „Княз Борис I“ в участъка от Траката до КК „Св. Св. Константин и Елена“
Мащабен ремонт на Аспаруховия мост планират за догодина

През второто тримесечие на тази година ще започне проектирането на мащабен ремонт на Аспаруховия мост, а реалните ремонтни дейности се очаква да започнат през 2025-а. Това съобщи в интервю за Радио Варна кметът Благомир Коцев, като увери, че поддържа съответната комуникация с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Междувременно ще бъде извършена рехабилитация на участъците от моста, където има проблеми с пътната настилка.  

Заради полагане на водопровод, ВиК – Варна започва изкопни дейности по бул. „Княз Борис I“ в участъка от Траката до КК „Св. Св. Константин и Елена“, съобщи още Благомир Коцев. Едното платно от булеварда ще бъде затворено, а дейностите се очаква да приключат до 15 май 2024 г. заради предстоящия летен сезон. Много разчитам ВиК и фирмите-изпълнители да работят много по-бързо и да спазят срока, коментира Благомир Коцев. 

Той съобщи още, че по информация от ВиК – Варна, нов водопровод ще се полага в участъка от Горна Трака до бул. "Княз Борис I", както и до търговски център Двете кули. "По мое настояване, ще изчакаме да приключи ремонтът на ул. „Девня“, за да може трафикът да бъде пренасочен към крайезерния път. Това ще създаде неудобства, но е неизбежно, защото иначе ВиК ще изгубят европейското финансиране", коментира кметът. Той подчерта, че един от основните му ангажименти е много стриктната координация между ВиК и Община Варна.

Месец април 2024 г. е даден като краен срок за приключване на всички ремонти, започнали преди една година, припомни кметът. Той каза още, че  предстои подписването на анекси към договорите с фирмите-изпълнители, за да бъдат гарантирани сроковете, които са дали. "Моят ангажимент е не само дейностите да бъдат завършени бързо, но и да са качествени", обобщи Коцев.

2024 © Варна е

Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоя кметът Благомир Коцев
Мащабна рехабилитация на уличната инфраструктура започва във Варна на 27 май

Рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна ще започне на 27 май, съобщават от пресцентъра на общината. Възстановяването на пътната настилка ще започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. Те са избрани след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, обясниха експерти от общината.   

Да бъдат регламентирани местата, на които ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем, настоява кметът Благомир Коцев. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където може да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително се обработват против кърлежи. 

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

2024 © Варна е