Мобилно меню

Младежи доброволци наградиха във Варна

Отличени бяха ученици, които работят за превенция на рисковото поведение сред връстниците си
Младежи доброволци наградиха във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев връчи наградата за доброволчество „Пиър на годината“ за 2023 година. Отличието се дава на ученици, които работят за превенция на рисковото поведение сред връстниците си. Наградите получиха Антония Славова от ПГИ „Д-р Иван Богоров“ и Кристиян Георгиев от СУХНИ „Константин Преславски“. Наградени бяха общо 27 доброволци от 12 училища. Те се обучават и работят по подхода „връстници обучават връстници“ и наричат себе си „пиъри“.

Официалната церемония се проведе в Юнашкия салон в присъствието на над 200 доброволци, родители, училищни ръководители и официални лица. Сред тях бяха Андрияна Андреева, областен управител, старши комисар Андрей Ангелов, директор на ОД на МВР – Варна, Марин Маринов, председател на Окръжен съд – Варна, Красимир Конов, председател на Окръжна прокуратура – Варна и други. 

"Радвам се да видя толкова много млади хора, които са се отдали на тази кауза – доброволчеството. Ние ценим високо вашата работа. Община Варна и дирекция „Превенции“ полагат огромни усилия, за да организират и помогнат на младите доброволци и това дава резултати", каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той акцентира върху огромната роля на доброволците при справяне с последствията от урагана, връхлетял Варна преди седмици, както и с бежанската вълна от Украйна. 

"Благодаря на най-младите доброволци. Вие се грижите за това връстниците ви да не тръгнат по лош път", подчерта Коцев. Той добави, че доброволчеството е признак на зрялост и отговорност и не е случайно, че отличията се отсъждат точно днес – в международния ден на доброволеца.

"Да твориш добро е висша ценност. Затова сме толкова щастливи, че в залата има толкова млади хора, които са приели тази мисия. Младите хора не се нуждаят от награди, за да вършат добро. Тук сме, за да усетите нашата гордост от успехите, които постигате", каза Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции“ към Община Варна. 

Общо над 300 ученици са доброволци и работят със свои съученици или в градски кампании по темите „превенция на употребата на наркотични вещества“, „превенция на трафика на хора“, „превенция на рисковото сексуално поведение“ и „превенция на правонарушенията, извършвани от деца“. При реализиране на своята дейност доброволците са подкрепени както от училищното си ръководство, така и от полицейските служби, прокуратурата, социални и здравни служби.

През 2023 година доброволческите екипи са провели над 3 000 информационни сесии и 17 градски и училищни кампании. 

Ето и отличените ученици:

  • Категория „Доброволец на доброволците“ - Лилия Маринова – Първа езикова гимназия
  • Категория „Изключителна активност на градско ниво“ - Биляна Николова – Професионална техническа гимназия, Дея Димитрова – Варненска търговска гимназия
  • Категория „Екип на годината“ - Алекс Рачева, Снежина Вълканова, Милица Маркова
  • Категория „Дебют на годината“ - Александър Заяков, Владимир Маринов, Радина Янчева  
  • Категория „Изключителна активност на училищно ниво“ - Дара Велкова, Веселина Иванова, Адриана Георгиева, Димана Вълкова, Ева Златкова, Жасмина Минчева,  Елена Желева, Йоанна Димитрова, Александра Стефанова, Цветелин Стойчев Пламена Илиева, Ивон Караджова, Иванина Николова.
  • За принос в превенцията на телефонните измами - Веселин Стоянов, Ивайла Христова, Катерина Николова, Виктория Пеева - за принос в превенцията на телефонните измами и Махаела Денева.
2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Поставена е трайна маркировка
Негодна за пиене е водата от минералната чешма в центъра на Св. Св. Константин и Елена

Минералната вода от обществена чешма на кръговото кръстовище в курорта Св. Св. Константин и Елена е негодна за пиене. Това установи проверка на РЗИ-Варна, при която е регистрирано превишение на максималните стойности за микробно число при 22 градуса и микробно число при 37 градуса на минералната вода, съобщават от здравната инспекция. 

Издадено е предписание до кмета на община Варна за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене“. Предписанието е изпълнено в срок.

Общо 144 проверки са извършили през изминалата седмица служители на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ-Варна. Инспектирани са детска ясла, детски градини, училища и здравни кабинети към тях здравни кабинети, школи, салони за красота, уелнес център, фитнес зали, спортни зали, обекти за производство и търговия с козметични продукти, оптика, игрални зали, водоснабдителни обекти, кухненски блокове към детски градини, ученически стол и други.

Връчен е един акт за административно нарушение на физическо лице, както и 2 предписания за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки.

Извършени са и 18 инспекции в лечебни заведения за извънболнична помощ (ЛЗИБП), дрогерии и кабинети за неконвенционални методи. При тях служителите на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” към РЗИ-Варна не са констатирали нарушения.

2024 © Варна е