Мобилно меню

Може ли да върнем непотребните подаръци в магазина

Възниква въпросът как да поискаме касовата бележка от човека, който ни е поднесъл подаръка
Може ли да върнем непотребните подаръци в магазина

Подаръците, които поднасяме и получаваме за Коледа и Нова година са свързани основно с емоции и много хора ги приемат с вълнение и желание. Има разбира се и по-практични, които решават да опитат да върнат или заменят това, което им е подарено. Възможно ли е това да се случи, коментира основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. 

Тя поясни, че стоките, които са закупени онлайн, може да бъдат върнати до 14 дни, но много онлайн магазини дават и по-дълъг срок, затова трябва да проверим какъв е конкретният случай. 

"Физическите магазини не са задължени със закон да приемат обратно вече продадени стоки, ако те самите не са се задължили, като добра практика, като са поели ангажимент към своите клиенти преди сключването на сделката. Ако са го направили, са длъжни да изпълнят обещанието си, тъй като в противен случай би било нелоялно", обясни Руменова. 

И в двата случая обаче ще бъде необходимо да предоставим документ или доказателства, че дадената стока е закупена точно от този търговец. "Възниква въпросът как да поискаме касовата бележка от човека, който ни е поднесъл подаръка. В Испания, например, може да бъде издаден платежен документ, на който не фигурира цената и той се поставя при подаръка. Така, ако получателят реши да го върне или замени, има възможност да го направи, без непременно да разбере колко е струвал артикулът", посочи Руменова.

2024 © Варна е

Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от Пътна полиция вече влизат във варненските училища и напомнят на абитуриентите, въпреки празника, да бъдат внимателни
Засилват полицейското присъствие във Варна по баловете

Инспектори от „Пътна полиция“ при ОДМВР Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници.

Служителите на реда обръщат сериозно внимание на тежките пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти, управление на автомобили с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Целта на пътните полицаи е да дадат знания на учениците, да засилят чувството им за отговорност и да обърнат сериозно внимание на необратимите последствия, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, управлявайки МПС с превишена и несъобразена скорост.

По време на абитуриентските тържества ОДМВР Варна ще засили присъствието на полицейските патрули с цел недопускане на инциденти при организиране придвижването на празнуващите. Със заповед на Старши комисар Андрей Ангелов ще се извършва ефективен контрол на място, по рисковите маршрути с очаквано интензивно движение на абитуриенти, придружаващите ги и след приключване на тържествата, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

2024 © Варна е