Мобилно меню

Над 170 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв.
Над 170 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма

Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми започна през 2014 година. За периода от 2015 г. до месец юли 2023 г. са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 момичета. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета.

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен форум под надслов "Здрави и активни", организиран от Фондация "Искам бебе". В него участваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, директорът на АГ болницата в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв.

"Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното отглеждане. Варна е сред малкото градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на основното и средното образование, осигурени са безплатни занимания на децата в градините и в школите на ОДК", каза още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация "Искам бебе" за отличното партньорство.

Радина Велчева посочи, че Варна е пионер в страната в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми чрез общинската инвитро програма, по която са родени и най-много бебета. Тя допълни още, че предстои да бъде отворен кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев съобщи, че по данни на БАН между 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по отрицателен естествен прираст – през 2022 г. са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко в сравнение с предходната година. Тази тревожна тенденция продължава и затова всяка инициатива за насърчаване на отговорно и навременно родителство трябва да бъде приветствана, допълни той.

Обучението "Здрави и активни" е част от проекта "Младите българи - архитекти на промяната", финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха представи добрите практики в помощ на семействата, които искат да станат родители.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Постоянен противопожарен екип ще има в Златни пясъци през лятото

Причината е, че най-краткото време, за което противопожарен екип може да достигне от града до последните хотели на курорта, е над 20 минути
Постоянен противопожарен екип ще има в Златни пясъци през лятото

Постоянен противопожарен екип ще бъде базиран на територията на курортния комплекс Златни пясъци за трите месеца на активния туристически сезон и община Варна ще съдейства за това, съобщи кметът Благомир Коцев по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма. Командированите от вътрешността на страната пожарникари може да бъдат настанени в общинската почивна база на Златни пясъци, която е в добро състояние, след ремонт, стана ясно по време на срещата.

По силата на споразумение между Община Варна и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) допреди две години в курортния комплекс е бил базиран един противопожарен екип и един специализиран автомобил. През сезони 2022 и 2023 се е разчитало единствено на екипите на противопожарната служба във Варна.

За това лято е необходим един базиран автомобил и командироването на допълнително служители за периода от 15 юни до 15 септември. Причината е, че най-краткото време, за което противопожарен екип може да достигне от града до последните хотели на курорта, е над 20 минути, посочват от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По време на първото заседание хотелиерските организации отчетоха, че много от базите ще бъдат отворени още на 1 май и по време на великденските празници.

Припомняме, че в консултативния съвет участват представители на браншовите организации, РЗИ, Агенция по безопасност н храните, Областно пътно управление , Бюрото по труда и други институции.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна