Мобилно меню

Над 170 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв.
Над 170 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма

Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми започна през 2014 година. За периода от 2015 г. до месец юли 2023 г. са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 момичета. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета.

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен форум под надслов "Здрави и активни", организиран от Фондация "Искам бебе". В него участваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, директорът на АГ болницата в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв.

"Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното отглеждане. Варна е сред малкото градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на основното и средното образование, осигурени са безплатни занимания на децата в градините и в школите на ОДК", каза още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация "Искам бебе" за отличното партньорство.

Радина Велчева посочи, че Варна е пионер в страната в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми чрез общинската инвитро програма, по която са родени и най-много бебета. Тя допълни още, че предстои да бъде отворен кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев съобщи, че по данни на БАН между 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по отрицателен естествен прираст – през 2022 г. са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко в сравнение с предходната година. Тази тревожна тенденция продължава и затова всяка инициатива за насърчаване на отговорно и навременно родителство трябва да бъде приветствана, допълни той.

Обучението "Здрави и активни" е част от проекта "Младите българи - архитекти на промяната", финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха представи добрите практики в помощ на семействата, които искат да станат родители.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Изписват най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна

Европейския ден на езиците ще бъде отбелязан с интересни инициативи на 26 септември
Изписват най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна

На 26 септември от 17 до 20 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина, Алианс франсез Варна, в партньорство с Община Варна за поредна година ще отбележи Европейския ден на езиците.

На тазгодишното, 9-о издание във Варна, жители и гости на града ще имат възможността да посетят обособени пунктове по френски, английски, испански, полски, италиански, немски, чешки, представени от екипите на различни варненски училища чрез разнообразни интерактивни дейности и езикови предизвикателства: загадки, ребуси, кръстословици и други изненади.

Всеки ще има възможност да се включи и в изписването на най-дългото многоезиково послание на асфалт във Варна.

Европейският ден на езиците се чества ежегодно в различни страни, от 2001 година насам, по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, с цел да насърчи изучаването на езици и да постави акцент върху значимостта на многоезичието.

2023 © Варна е