Мобилно меню

Над 630 варненци в нужда ще получават социални грижи в дома си

За осъществяване на услугата се планира назначаването на 110 лица, които ще преминат специални обучения
Над 630 варненци в нужда ще получават социални грижи в дома си
35

Над 630 варненци в неравностойно положение ще бъдат подпомогнати в рамките на инициативата „Грижа в дома в община Варна“, чието изпълнение стартира на 3 януари 2023 година. Услугите ще бъдат осъществявани до 3 януари 2024 година, а до момента вече са записани 207 ползватели, които се обгрижват от 65 души обслужващ персонал.

Инициативата „Грижа в дома в община Варна“ е продължение на досегашните ангажименти за патронажна грижа, осъществявани от община Варна. От възможността за домашна грижа може да се възползват възрастни хора в невъзможност за самообслужване, както и хора с увреждания. Те ще получат интегрирани социално-здравни услуги в дома си, в зависимост от своите нужди. Съдействие може да им бъде оказано в доставка на храна, хранителни продукти и стоки от първа необходимост, заплащане на битови сметки, психологическа помощ. В рамките на инициативата нуждаещите се може да получат и съпорт при заявяване и получаване на административни и битови услуги, предоставяне на информация за превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и други специалисти при необходимост.

За предоставяне на услугата ще бъдат назначени общо 110 лица, които ще преминат обучения, а при нужда ще им бъде осигурен транспорт от и до домовете на потребителите, съобщават от община Варна. Основна цел на инициативата е подобряване на равния достъп до услуги и възможностите за социално включване на лицата в неравностойно положение в община Варна.

Записването на потребители може да стане чрез подаване на заявления на гише 14 в сградата на Община Варна.

Телефон за контакти: 0884/920867 и 0884/999050

2023 © Варна е

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
20

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна