Мобилно меню

Напусна ни легендарната актриса Емилия Радева

Голямата българска актриса почина на 11 май 2023 година на 90 години
Напусна ни легендарната актриса Емилия Радева
523

Актрисата Емилия Радева е родена е на 23 май 1932 г. в град Радомир. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

Започва работа в Драматичния театър в Пловдив (1955-1958), а след това и в театъра на Театър на народната армия (1958). От 1959 г. е член на СБФД. Председател е на секция „Актьори“ при СБФД (1980). Играе и в постановките на „Театър 199“ – „Първата обич“ от Станислав Друмежки, реж. Любен Карабоиков; „Нечакана среща“ от Блага Димитрова, реж. Лена Ченчева, „Животът – това са две жени“ от Стефан Цанев, реж. Младен Киселов; „Ана Лиа“ от Дина Коча, реж. Леонтина Ардити; „Индийското въже“ от Кирил Станчев.

През 1974 г. е удостоена със званието „Заслужил артист“, а 6 години по-късно и със званието „Народен артист“. През 2003 г. е наградена с орден „Стара планина“ (първа степен) за приноса си за развитието на българското изкуство и култура.

Сред най-популярните ѝ филмови изяви са в "Матриархат", "Иконостасът", "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество. Омъжена е за актьора Любомир Димитров, семейството има една дъщеря.

Поклонението ще се състои на 16 май, вторник, от 13:30 ч. в столичния храм "Свети Седмочисленици", съобщават от театър „Българска армия“.

2023 © Варна е
Още по темата: Актриса Емилия Радева
Още по темата: Актриса Емилия Радева

Постоянен противопожарен екип ще има в Златни пясъци през лятото

Причината е, че най-краткото време, за което противопожарен екип може да достигне от града до последните хотели на курорта, е над 20 минути
Постоянен противопожарен екип ще има в Златни пясъци през лятото

Постоянен противопожарен екип ще бъде базиран на територията на курортния комплекс Златни пясъци за трите месеца на активния туристически сезон и община Варна ще съдейства за това, съобщи кметът Благомир Коцев по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма. Командированите от вътрешността на страната пожарникари може да бъдат настанени в общинската почивна база на Златни пясъци, която е в добро състояние, след ремонт, стана ясно по време на срещата.

По силата на споразумение между Община Варна и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) допреди две години в курортния комплекс е бил базиран един противопожарен екип и един специализиран автомобил. През сезони 2022 и 2023 се е разчитало единствено на екипите на противопожарната служба във Варна.

За това лято е необходим един базиран автомобил и командироването на допълнително служители за периода от 15 юни до 15 септември. Причината е, че най-краткото време, за което противопожарен екип може да достигне от града до последните хотели на курорта, е над 20 минути, посочват от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По време на първото заседание хотелиерските организации отчетоха, че много от базите ще бъдат отворени още на 1 май и по време на великденските празници.

Припомняме, че в консултативния съвет участват представители на браншовите организации, РЗИ, Агенция по безопасност н храните, Областно пътно управление , Бюрото по труда и други институции.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна