Мобилно меню

Напусна ни легендарната актриса Емилия Радева

Голямата българска актриса почина на 11 май 2023 година на 90 години
Напусна ни легендарната актриса Емилия Радева
312

Актрисата Емилия Радева е родена е на 23 май 1932 г. в град Радомир. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

Започва работа в Драматичния театър в Пловдив (1955-1958), а след това и в театъра на Театър на народната армия (1958). От 1959 г. е член на СБФД. Председател е на секция „Актьори“ при СБФД (1980). Играе и в постановките на „Театър 199“ – „Първата обич“ от Станислав Друмежки, реж. Любен Карабоиков; „Нечакана среща“ от Блага Димитрова, реж. Лена Ченчева, „Животът – това са две жени“ от Стефан Цанев, реж. Младен Киселов; „Ана Лиа“ от Дина Коча, реж. Леонтина Ардити; „Индийското въже“ от Кирил Станчев.

През 1974 г. е удостоена със званието „Заслужил артист“, а 6 години по-късно и със званието „Народен артист“. През 2003 г. е наградена с орден „Стара планина“ (първа степен) за приноса си за развитието на българското изкуство и култура.

Сред най-популярните ѝ филмови изяви са в "Матриархат", "Иконостасът", "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество. Омъжена е за актьора Любомир Димитров, семейството има една дъщеря.

Поклонението ще се състои на 16 май, вторник, от 13:30 ч. в столичния храм "Свети Седмочисленици", съобщават от театър „Българска армия“.

2023 © Варна е
Още по темата: Актриса Емилия Радева
Още по темата: Актриса Емилия Радева

Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка
Варна почете 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България
36

С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина варненци почетоха 2-ри юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва, а венци и цветя в знак на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, представители на Областна администрация, Военноморските сили, на Областната дирекция на МВР, на обществени организации, политически партии и граждани.

Паметта на своя патрон почетоха и децата от детска градина „Христо Ботев“, традиционно облечени като четници.

По-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак на поета-революционер в Ботевата градинка.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна